Gemeente Winterswijk



Begroting 2011: fors bezuinigen noodzakelijk

Op 6 oktober jongstleden heeft het college van burgemeester en wethouders de concept begroting voor 2011 gepresenteerd. De raad van de gemeente Winterswijk heeft op 3 en 4 en november gesproken over de begroting 2011. Er is discussie gevoerd over een aantal onderwerpen zoals: de bezuinigingen op de gesubsidieerde instellingen, Museum Freriks, schoolzwemmen, Impuls Winterswijk Oost, enzovoort. De raad heeft de begroting 2011 en de 2e bestuursrapportage (Berap)2010 vastgesteld met een aantal wijzigingen.

De belangrijkste wijzigingen worden hieronder toegelicht.

Kerntakendiscussie ambtelijke organisatie

WB heeft een motie ingediend waarin zij het college vraagt de raad bij de eerste bestuursrapportage 2011 een Nota Kerntaken van de gemeente te overleggen met een doorkijk tot en met 2015. De raads- en commissieleden moeten bij de ontwikkeling van deze nota voldoende worden betrokken. Ook vraagt de fractie om vanaf heden een selectieve vacaturestop in te stellen en daar alleen ná raadpleging van college van af te wijken. Daarnaast moet er binnen het budget van EUR 500.000 dat gereserveerd is om de uitstroom te bevorderen, geen sprake zijn van leeftijdbegrenzing en moet er een maximale inspanning gepleegd worden om de incidentele overschrijding in 2011 tot een minimum te beperken. Waarmee de gemeente een begrotingsdiscipline toepast om tegenvallers binnen het programma op te lossen, meevallers worden besteed ter verbetering van de schuldenpositie en bij besluiten een financiële paragraaf wordt toegevoegd waarin de gevolgen voor de schuldenpositie en de rentelast zichtbaar worden gemaakt. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Onderzoek samenwerking met Aalten, Oost Gelre en Berkelland

Het CDA heeft een motie ingediend waarin zij het college opdraagt om in 2012 de intergemeentelijke samenwerking op tenminste meerdere taakvelden operationeel te hebben. De fractie vraagt dit bij voorkeur te realiseren met de omliggende gemeenten Aalten, Oost Gelre en Berkelland. Ook wordt gevraagd in overleg te gaan met de colleges van deze gemeenten om zo snel mogelijk een onderzoek op te starten naar de meest verregaande vorm van samenwerking op organisatorisch niveau tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Tot slot wordt gevraagd de raad twee keer per jaar over de resultaten hiervan te informeren. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Toeristenbelasting

De PvdA heeft een motie ingediend waarin zij het college vraagt een discussienota voor te bereiden, waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden worden besproken van het verruimen van de grondslag van de toeristenbelasting door ook dagtoeristen mee te laten betalen aan het aantrekkelijk houden van toeristisch Winterswijk. De fractie vraagt hierbij onder meer na te gaan of er gemeenten zijn die een ruimere grondslag hebben voor de toeristenbelasting. Deze motie is verworpen met 4 stemmen voor en 15 tegen.

Handhaving wijksteunpunten

De SP heeft een motie ingediend waarin zij het college opdraagt de huidige 2 wijksteunpunten in West- en Oost-Winterswijk te handhaven op een locatie die vrij toegankelijk is voor buurtbewoners en waar een wijkopbouwwerker aanwezig is. Deze motie is verworpen met 5 stemmen voor en 14 tegen.

Taakstellende bezuiniging instellingen

De fracties van PvdA en PW hebben het college in een gezamenlijk amendement gevraagd om op basis van een fundamentele discussie over de toekomst van de voorzieningen in Winterswijk bij de begroting voor 2013 duidelijke keuzes te maken ten aanzien van de instellingen en dan opnieuw te bezien welke budgetten nodig zijn voor de instellingen. De fracties stellen daarbij voor de taakstellende bezuiniging op de instellingen te verlagen naar EUR 125.000 en de overige EUR 325.000 te dekken met de verkoop van het raadhuis. Dit amendement is verworpen met 3 stemmen voor en 16 tegen.

Rekenkamercommissie

WB heeft een amendement ingediend om de samenwerkingsovereenkomst inzake de instelling en instandhouding van de gemeenschappelijke rekenkamercommissie voor de gemeenten Aalten en Oost Gelre en Winterswijk per direct te beëindigen. De fractie vraagt het vrijkomende budget aan te wenden voor het onderhoud van Monumenten. Eenmalig 38.000 beschikbaar te stellen voor onderhoud monumenten binnen programma 6 werkdoel 41.

Ook wordt het college gevraagd op korte termijn in overleg te treden met de andere gemeenten met als doel binnen het kader van de Gemeentewet te bereiken dat voor een mogelijke toekomstige samenwerking geldt dat de raad nadrukkelijker gebruik maakt van zijn wettelijk recht zelf voorstellen voor een onderzoek te doen, de raad kritisch gebruik maakt van zijn budgetrecht, waarbij op basis van het door de rekenkamercommissie te overleggen onderzoeksprogramma wordt beslist over de beschikbaarheid van het budget en voor zover nodig de verordening (en/of samenwerkingsovereenkomst) te wijzigen in de geest van dit besluit.

Dit amendement is met algemene stemmen aangenomen, met uitzondering van de directe beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst. Het college zal met de beide gemeenten overleggen over de door de raad geformuleerde doelen.

Huisvesting Freriks-collecties

WB heeft een amendement ingediend waarin zij het college vraagt om een (werk)budget van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor (verder) onderzoek naar de haalbaarheid van een ander/nieuw museaal concept voor Winterswijk ter vervanging van het huidige museum Freriks, bijvoorbeeld bestaande uit:

a) een permanente expositie in het raadhuis;

b) behoud en openstelling van het Mondriaanhuis;

c) een nieuw (klein maar modern en innovatief) landschapsevolutiepark bij de steengroeve (al of niet te combineren met een steengroevetheater);

d) het onderbrengen van de textielgeschiedenis van Winterswijk in de Tricot;

e) het onderbrengen van de spoorgeschiedenis van Winterswijk (het huidige Golsstation) in de stationsrestauratie;

Bij dit alles vraagt WB het college de harde eis te stellen dat dit andere/nieuwe concept voor Winterswijk zodanig aantrekkelijk, vernieuwend en met steun van private partijen wordt opgezet dat financiële steun van de gemeente tot een minimum beperkt blijft of zelfs niet noodzakelijk is; over dit alles in overleg te treden met alle ter zake betrokken partijen teneinde in goed onderling overleg te komen tot een visie en aanpak die binnen de marges van het beschikbaar gestelde (werk)budget de grootste kans geeft op het bereiken van het gewenste resultaat; voor de overbruggingsperiode naar de andere/nieuwe opzet van de voorziening(en) in kwestie het restantbudget voor museum Freriks en de onderhoudskosten van het pand volledig aan te wenden voor de bekostiging van tijdelijke alternatieven, zoals het onderbrengen van deelcollecties in andere panden (zoals het raadhuis en het gemeentekantoor) en/of bij andere partijen (zoals de Tricot, molen De Bataaf, het stationsgebouw en Steengoed). Dit amendement is aangenomen met 17 stemmen voor en 1 tegen.

Museum Freriks

De fracties van PvdA, SP en PW hebben de raad in een amendement gevraagd te besluiten om de Stichting Freriks, Vereniging het Museum, de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Winterswijk en andere bij het museum betrokkenen tot 1 januari 2012 de tijd te geven om met een realistische toekomstvisie op musea in Winterswijk te komen; daarbij te bezien in hoeverre het museale concept een rol kan of moet blijven spelen; als gemeente dit proces te ondersteunen; pas op basis van de toekomstvisie een uitspraak te doen of en wanneer Museum Freriks kan worden gesloten; tot op dat moment de bezuiniging op Freriks in de pas te laten lopen met die bij de andere instellingen; het huidige budget daarom niet met 40% maar met 20% te verlagen; die 20% te dekken door een (tijdelijke) verlaging van het budget wegenonderhoud. Dit amendement is verworpen met 1 stem voor en 17 tegen.

Schoolzwemmen De Korenburg

Het CDA heeft een amendement ingediend om de bezuiniging op het schoolzwemmen voor kinderen van De Korenburg ongedaan te maken. Dit amendement is met algemene stemmen aangenomen.

Impuls Winterswijk Oost

De fracties van PvdA, SP en PW hebben het college in een gezamenlijk amendement gevraagd het krediet van een nieuwe locatie voor de St. Jozefschool te verlagen met 500.000 tot 2.500.000. Het krediet voor het realiseren van IWO met 1 miljoen te verogen tot EUR 6.500.000 en dit te dekken uit de geraamde inkomsten van de gebiedsontwikkeling en de verlaging van het krediet voor de St. Jozefschool (beide EUR 500.000). Dit amendement is unaniem aangenomen.

Niet verhogen afvalstoffenheffing

De fracties van PvdA, SP en PW hebben het college in een gezamenlijk amendement gevraagd te stoppen met het dure zwerfafvalproject; de afvalstoffenheffing niet met EUR 40.000 te verhogen; het CNME te verzoeken jaarlijks in zijn activiteiten aandacht te besteden aan zwerfafval; het budget van het CNME voor 4 jaar vast te leggen op EUR 49.000, aangezien deze instelling de zwerfafvalactiviteiten binnen het bestaande budget moet opvangen. Dit amendement is verworpen met 5. stemmen voor en 14 tegen.

Veilig Verkeer Nederland

De fracties van PvdA, SP en PW hebben het college in een gezamenlijke motie gevraagd de subsidie ten behoeve van VVN te handhaven op EUR 5.400 per jaar, waarbij dekking wordt gezocht binnen het programma Verkeer. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Marktgeld woensdag

De PvdA heeft een amendement ingediend waarin zij het college vraagt de marktgelden voor de woensdagmarkt niet opnieuw in te voeren en de hiervoor benodigde EUR 16.000 te dekken uit het budget vrijetijdseconomie. Dit amendement is verworpen met 5 stemmen voor en 14 tegen.

Culturele Prijs

De PvdA heeft een amendement ingediend waarin zij het college vraagt om verantwoordelijk te blijven voor het uitreiken van de jaarlijkse cultuurprijs, hiervoor EUR 2.000 beschikbaar te houden en het benodigde bedrag te dekken door het budget beheerskosten college met nog eens EUR 2.000 te korten.

Dit amendement is met algemene stemmen aangenomen.

Begroting en 2e Berap

De raad heeft de begroting 2011, het dekkingsvoorstel en de 2e Berap 2010 (Bestuursrapportage) vastgesteld met inachtneming van de aangenomen amendementen en moties. De PvdA heeft niet ingestemd met de bezuiniging van EUR 450.000 op de instellingen.

Meer informatie?

De begroting 2011-2014 is na te lezen op onze website.