D66

maandag 8 november 2010

Vrij verkeer mensen uit Albanië en Bosnië belangrijk voor EU

D66 is verheugd dat bewoners van Albanië en Bosnië voortaan vrij naar de Europese Unie kunnen reizen. Dat stelt Tweede Kamerlid Gerard Schouw in reactie op dit besluit van de EU-ministers. "Albanië en Bosnië voldoen aan de strenge criteria. Mijn partij wil graag meer toenadering, zodat de Balkan welvarender en stabieler wordt. De stabiliteit van naburige regio's is van groot belang voor de EU."

Bakzeil

Het kabinet-Rutte-Verhagen is niet overtuigd dat Albanië en Bosnië-Herzegovina voldoen aan de voorwaarden voor visumvrijstelling. In Brussel pleitte het kabinet als enige tegen de visumvrijstelling. Alle andere lidstaten waren wèl voor de maatregel, die uiteindelijk werd ingevoerd. Schouw: "Het kabinet haalt nogmaals bakzeil in Brussel. Eerst lukte het de premier niet om de groei van het EU-budget op 0% te houden. Daarna werd minister Leers teruggefloten door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. En nu dit. Nederland isoleert zichzelf, wanneer het kabinet altijd dwars ligt."

Dualisme

Schouw vindt het opvallend dat VVD en CDA zich bij herhaling anders opstellen in het Europees Parlement dan in de Tweede Kamer. Ondanks de grote bezwaren van het kabinet Rutte-Verhagen stemde de VVD in het Europees Parlement voor de vrijstelling. Ook het CDA stemde voor. Schouw: "Wat is nu precies de visie van VVD en CDA op deze onderwerpen? De partijen lijken gespleten over Europese onderwerpen door hun deelname aan dit kabinet."

Voorwaardelijk

Het besluit om vrijer verkeer van mensen toe te staan is voorwaardelijk. De Europese Commissie kan het terugdraaien als blijkt dat grote groepen Albanezen en Bosniërs asiel proberen aan te vragen in de EU.