SGP


SGP wil eind aan kostenongelijkheid palliatieve zorg

De SGP wil dat er snel een eind komt aan de rare kosten-ongelijkheid in de palliatieve zorg. Mensen die ervoor kiezen om thuis of in een hospice verpleegd te worden zijn stukken duurder uit dan degenen die in het zie-kenhuis hun laatste dagen doorbrengen. âDat moet en kan anders,â aldus SGP-kamerlid Van der Staaij. De eigen bijdragen voor hospices en thuiszorg kunnen enorm oplopen.

Deze rare scheefgroei komt bijvoorbeeld doordat patiënten voor pijnbestrijdingsmedicatie een forse eigen bijdrage moeten betalen als ze die thuis ontvangen, terwijl diezelfde medicatie in het ziekenhuis vergoed wordt. SGP-kamerlid Van der Staaij wil dit punt aansnijden bij de behan-deling van de begroting van Volksgezondheid. De SGP is er om diverse re-denen voorstander van om de zorg zo dicht mogelijk bij de mensen zelf te (laten) organiseren. Financiële ongelijkheid werkt dan averechts.

Kees van de Staaij: âJuist mensen die kiezen voor zorg thuis of in een hospice besparen de gezondheidszorg veel geld door geen beroep te doen op dure ziekenhuisbedden. Des te merkwaardiger is het dat de financie-ring van de zorg rondom het levenseinde ook nog eens nadelig voor hen uitpakt. Dat stimuleert nu niet bepaald dat patiënten naar huis gaan, om daar te midden van hun familieleden te sterven in plaats van âtussen de slangen en de monitorsâ,â aldus de SGP-voorman.