Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV: Geen EU-ontwikkelingshulp voor schurkenstaten

Met onder andere Nederlands belastinggeld geeft de Europese Unie ontwikkelingshulp aan de schurkenstaten Zimbabwe, Somalië, Libië, Syrië, Iran en Myanmar. Te bizar voor woorden.

PVV-Kamerlid en woordvoerder ontwikkelingshulp Johan Driessen: "Zelfs een lid van de linkse kerk zal begrijpen dat we geen belastinggeld moeten uitgeven aan ontwikkelingshulp voor bijvoorbeeld Iran, Zimbabwe of Myanmar. Staatssecretaris Knapen moet zijn Europese collega's wakker schudden en pleiten voor het stopzetten van Europese ontwikkelingshulp aan deze schurkenstaten".

Vragen van de leden Driessen en Bontes (beiden PVV) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over EU-ontwikkelingshulp aan de schurkenstaten Zimbabwe, Somalië, Libië, Syrië, Iran en Myanmar.


1.)
Bent u bekend met tabel 6.10 `Country Breakdown of EU Development Aid' in het jaarverslag van de Europese Commissie over het externe EU-beleid(*)?


2.)
Bent ook u geschokt over het feit dat de EU ontwikkelingshulp geeft aan Zimbabwe, Somalië, Libië, Syrië, Iran en Myanmar, stuk voor stuk schurkenstaten die in nog geen honderd duizend jaar in aanmerking zouden komen voor bilaterale Nederlandse ontwikkelingshulp? Zo nee, waarom niet?


3.)
Hoeveel Nederlands belastinggeld is er de afgelopen jaren in de vorm van Europese ontwikkelingshulp naar deze landen gevloeid?


4.)
Deelt u de mening dat de Europese Unie zich niet met ontwikkelingshulp moet bezighouden? Zo nee, deelt u dan in elk geval de mening dat de lijst van landen waaraan de Europese Unie ontwikkelingshulp geeft op de schop moet en fors moet worden beperkt? Zo nee, waarom niet?


5.)
Bent u bereid bij het eerstvolgende overleg met uw Europese ontwikkelingshulpcollega's te pleiten voor het stoppen van alle Europese ontwikkelingshulp aan in elk geval Zimbabwe, Somalië, Libië, Syrië, Iran en Myanmar? Zo nee, waarom niet?

(*) ec.europa.eu