HIVOS

»

Hivos Alliantie kan verder met subsidiebesluit staatssecretaris Gepost op 01/11/2010
Hivos geeft mensen een stem - campagne 2010

De Hivos Alliantie heeft kennis genomen van het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om bijna 75% van haar plannen te honoreren. Aangezien bekend was dat alle aanvragen voor medefinanciering het beschikbare bedrag met ongeveer 30% overschreden, kwam het besluit niet helemaal als een verrassing. `Hiermee kunnen we verder'
De aanvraag People Unlimited 4.1. die Hivos samen met alliantiepartners IUCN NL, Mama Cash en Press Now heeft ingediend beoogt structurele armoedevermindering in het Zuiden te realiseren. `Ofschoon te verwachten was dat er minder geld beschikbaar zou komen voor de realisatie van onze plannen, staat deze algemene doelstelling nog altijd kaarsrecht overeind', aldus Manuela Monteiro, algemeen directeur van Hivos. `Hiermee kunnen we verder.' Voor de alliantie betekent dit een subsidie van EUR308.171.872 voor de komende vijf jaar. Op basis van de aangevraagde subsidie voor de periode 2011-2015 wil de Hivos Alliantie met vier samenhangende programma's een duurzame bijdrage leveren aan de opbouw en versterking van het maatschappelijk middenveld in het Zuiden als bouwsteen voor structurele armoedevermindering. Ruimte voor vrije expressie, mondiger maken van burgers, verbetering van de economische positie van mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden onder meer door beter beheer van de natuurlijke leefomgeving, en beleidsbeïnvloeding in het Noorden zijn daarin de belangrijke dragende krachten. Daarom vindt de alliantie het van groot belang dat de Nederlandse regering zich ook in zwaardere economische tijden blijft inspannen voor een krachtige en effectieve internationale samenwerking.
Minder mensen profiteren
Door de verlaging van het benodigde bedrag met een kwart zullen evenwel minder mensen profiteren van de programma's die de Hivos Alliantie in het vooruitzicht stelde. Het kan betekenen dat minder mensen toegang krijgen tot microkredieten, er minder steun zal zijn voor mensen die strijden tegen repressieve regimes. Het kan betekenen dat er minder aandacht zal zijn voor vrouwenrechten, mensenrechten, vrije pers en duurzame ontwikkeling. Uiteraard zal de alliantie tevens de samenwerking met talloze partnerorganisaties in ontwikkelingslanden moeten heroverwegen. In het algemeen geldt: minder kansen voor mensen om vooruit te komen. Naast deze gevolgen heeft het besluit van staatssecretaris Knapen personele consequenties voor Hivos en de alliantiepartners. Voor Hivos geldt dat zowel op de regionale kantoren als op het hoofdkantoor zal moeten worden bezuinigd.