Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, woensdag 3 november 2010


- Persbericht-

50ste Rode Hoed Wetenschapscafé: Het eeuwige leven?

Bij ouder worden horen allerlei bekende verschijnselen. Ook DNA veroudert. Hoogleraar moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Jan Hoeijmakers, over de rol van de beschadiging van DNA bij veroudering. Zo komen er bijvoorbeeld zuurstofradicalen vrij bij ademhaling. Deze blijken een belangrijke bron van DNA-beschadiging. Ademen is dus niet zonder risico's. Maandag 8 november in de 50ste editie van het Rode Hoed Wetenschapscafé: Het eeuwige leven?

Het team van Jan Hoeijmakers probeert door laboratoriumonderzoek het proces van veroudering beter te begrijpen. Zo lijken muizen met bepaalde genetische afwijkingen waarbij DNA reparatie is gedaan in twee weken net zo 'oud' te worden als een gewone muis in twee jaar. Het lukt dus om bepaalde organen sneller te laten verouderen dan de rest van het lichaam. Kunnen wij, door in te grijpen in de processen die zorgen voor de beschadiging en reparatie van onze genen, ervoor zorgen dat we langer en vooral gezonder leven?

Jan Hoeijmakers is hoogleraar Moleculaire Genetica aan de Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij kreeg in 1995 de Louis Jeantet prijs, in 1999 de Spinoza onderscheiding en in 2008 de ERC Advanced Grant for Life Sciences (2008).

Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier).

Om wetenschap toegankelijk te maken voor een breder publiek is de Rode Hoed in samenwerking met prof.dr. van Ommen en drs. M.J. Kuip in september 2005 gestart met het Rode Hoed Wetenschapscafé. De opzet is eenvoudig en informeel, maar hoog van inhoudelijk niveau: een wetenschapper houdt een boeiend betoog over de nieuwste ontwikkelingen op zijn vakgebied en gaat daarna in gesprek met het publiek, de 'cafébezoekers'. Het jubileum vieren we op maandag 8 november met als gast hoogleraar moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Jan Hoeijmakers.

Het Wetenschapscafé is een initiatief van de Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure, VU medisch centrum-VUconnected, en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor MSD, AMC-UvA, Leids Universitair Medisch Centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Novartis. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten ¤ 5,- en ¤ 4,- (CJP/studenten/Stadspas/65+) online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Incl. kopje thee/koffie alleen vóór aanvang. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde Persbericht -



Ingezonden persbericht