Raad van State


maandag 8 november 2010
Zitting over de ontgrondingsvergunning die de voormalige minister van V&W heeft verleend aan Rijkswaterstaat Zuid-Holland voor het winnen van zand. Het gaat om zandwinning voor het project Zandmotor aan de Delflandse kust. Het project omvat de winning van ruim 24 miljoen m3 zand uit de Noordzee dat vervolgens voor de Delflandse kust wordt gestort. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich en groeit de kust op natuurlijke wijze aan. Zo levert de Zandmotor een bijdrage aan de kustveiligheid op langere termijn, aldus de minister. Volgens de minister is het een innovatief project waarin kennis wordt opgedaan over kustontwikkeling, bouwen met de natuur en nieuwe manieren om de kust te versterken. Een inwoner uit Kwintsheul is het niet eens met de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009726/2)

10.00 uur

Zitting over de boete die het Commissariaat voor de Media heeft opgelegd aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het gaat om een boete van EUR 20.000. Volgens het Commissariaat heeft Radio 3FM dat deel uitmaakt van de NPO in juli en augustus 2007 de Mediawet overtreden met de 'Simpsons Movie Actie'. In de Mediawet is bepaald dat de publieke omroep niet mag bijdragen aan de winst van andere partijen. Volgens het Commissariaat heeft Radio 3FM met de filmactie bijgedragen aan de winst van 20th Century Fox. De NPO bestrijdt dit. Het filmproductiebedrijf zou niet meer winst hebben gemaakt door de actie en dus was de actie van 3FM aan te merken als 'normaal economisch handelen' en was de actie niet in strijd met de wet. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de NPO ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004169/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gouda van het bestemmingsplan 'Bloemendaal'. Het plan heeft betrekking op de woonwijk Bloemendaal. Het gebied wordt begrensd door de A12 aan de noordzijde, de Ridder van Catsweg aan de oostzijde, het spoor aan de zuidzijde en het Groenhovenpark aan de westzijde. De stichting Wijkteam Bloemendaal en drie inwoners uit de wijk zijn het niet eens met de komst van een sociaal pension aan de Livingstonelaan en komen daarom tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het pension zullen dertig wooneenheden worden gebouwd voor voornamelijk dak- en thuislozen met psychiatrische stoornissen of verslavingen. Het gemeentebestuur heeft al eerder een bouwvergunning en een vrijstelling voor dit pension verleend. Tegen deze besluiten loopt een hogerberoepszaak bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft die zaak met zaaknummer 201001841/1 op 18 oktober jl. op zitting behandeld. In het bestemmingsplan wordt aan het sociaal pension een specifieke bestemming toegekend. De stichting en de inwoners verzetten zich daartegen. (zaaknummer 201001878/1)

11.00 uur

Zitting over de publicatie door het Commissariaat voor de Media van een besluit over de AVRO en de B.V. Programmabladen AKN. In november 2008 heeft het Commissariaat besloten dat de AVRO en Programmabladen het omroepblad TV Film niet langer mogen uitgeven, omdat dit niet kostendekkend zou zijn. Hoewel beide bedrijven het Commissariaat hadden gevraagd dit besluit niet op zijn website te publiceren omdat daarin bedrijfsgevoelige informatie zou staan, heeft het Commissariaat in december de zakelijke inhoud van het besluit op zijn website geplaatst. De bedrijven zijn het daar niet mee eens en kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde in maart 2010 dat het publiceren van het bericht geen besluit is. En daarom kan daartegen geen bezwaar en beroep worden ingediend, aldus de rechtbank. Het beroep werd daarom niet-ontvankelijk verklaard. Tegen deze uitspraak komen AVRO en Programmabladen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004547/1) Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Limburg om aan een zand- en grindhandel een vergunning te verlenen voor het ontgronden van percelen in het groevegebied Spaubeek. Het bedrijf wil graag in een gebied van ruim 10 hectare ongeveer 875.000 m3 grond afgraven. Deze grond bestaat uit zand, stol, löss en aarde. Volgens het ontgrondingenbeleid van de provincie Limburg moet bij een aanvraag voor een ontgrondingsvergunning duidelijk worden gemaakt wat de maatschappelijke meerwaarde is van het project. Volgens het provinciebestuur heeft het bedrijf dat onvoldoende gedaan. Verder is niet duidelijk of Essent - die eigenaar is van een deel van de gronden
- toestemming geeft voor het graafwerk. Het bedrijf is het niet eens met de weigering en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007405/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de voormalige minister van V&W van het tracébesluit 'Sporen in Arnhem'. Het tracébesluit maakt het mogelijk om het spoorwegemplacement van Arnhem aan te passen en uit te breiden. Het gaat onder meer om de aanleg van een vierde perron en twee nieuwe perronsporen, het vervangen van een aantal gebouwen op de huidige perrons en het aanpassen van het emplacement aan de west- en oostzijde van deze perrons. Ook worden twee bruggen vervangen en een nieuw schakelstation gebouwd. In het besluit is bepaald dat er ter bestrijding van trillinghinder een zeven meter diepe ondergrondse trillingswerende constructie moet worden gebouwd aan de Sonsbeeksingel. Om deze constructie te plaatsen moeten de bomen en struiken aan de singel worden gekapt. Omwonenden zijn het hier niet mee eens. Zij betwijfelen bovendien of de anti-trillingswand wel effectief is tegen de trillingsoverlast. De minister wil graag op 15 november a.s. met de werkzaamheden starten. De omwonenden vinden dat de minister met de werkzaamheden moet wachten totdat de Raad van State een definitief oordeel heeft gegeven over hun bezwaren tegen het tracébesluit. Daarom verzoeken zij de Raad van State het tracébesluit, in afwachting van een definitieve uitspraak, voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200904295/7)

13.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Landgraaf van het bestemmingsplan 'Nieuw Carré'. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van een nieuw multifunctioneel centrum op de hoek van de Markt en de Hoofdstraat in Schaesberg. Op dit moment staat op deze locatie een winkelpand met woningen, de rest van de locatie is onbebouwd. Het plan maakt deel uit van een grootschalige herstructurering van het centrumgebied van Schaesberg. Daarvoor is het bestaande Carré reeds gesloopt. Drie inwoners uit Landgraaf verzetten zich tegen het plan en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens een echtpaar is er geen noodzaak voor een nieuw Carré en is de bouwhoogte van twaalf meter te hoog en bovendien onnodig. Verder maken zij zich, net als een andere inwoner, zorgen over parkeer- en geluidsoverlast. (zaaknummer 201002454/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.