Ingezonden persbericht


Persbericht

VASTNED RETAIL VERWERFT HAAR ZEVENDE
WINKELPAND OP TOPLOCATIE IN ISTANBUL VOOR
¤ 29,5 MILJOEN

Het pan-Europese winkelvastgoedfonds VastNed Retail heeft een zevende winkelpand verworven op de toplocatie in het hart van Istanbul, waarmee de omvang van haar Turkse vastgoedportefeuille boven de ¤ 90 miljoen is gekomen. Istiklal Caddesi 161 Beyoðlu, Istanbul
VastNed Retail heeft de helft van het gebouw verworven waarin de Yapi Kredi Bank (YKB) gevestigd is voor een bedrag van ¤ 29,5 miljoen inclusief aankoopkosten. De totale BVO van het gebouw bedraagt 4.750 m2, waarvan meer dan de helft geschikt is voor gebruik als winkelruimte.

Het pand heeft een voorgevel van 20 meter breed, wat voor retailers van groot belang is. Het YKB gebouw is gevestigd aan het zuidelijke gedeelte van de Istiklal Caddesi tegenover een van VastNed Retail's andere binnenstadswinkels (Turkcell) en vlakbij het Galatasaray-plein. Het gebouw wordt op korte termijn gerenoveerd. De brutohuuropbrengst bedraagt naar verwachting rond de ¤ 2,5 miljoen per jaar, en rekening houdend met circa ¤ 3,5 miljoen aan renovatiekosten (inclusief gekapitaliseerde rente) levert dit een nettoaanvangsrendement op van 7.3%. Meer dan 80% van de huuropbrengst zal door het winkelgedeelte worden gegenereerd. Met de ervaring die VastNed Retail recent heeft opgedaan met andere transacties in dezelfde straat verwacht de onderneming voor deze locatie en dit vloeroppervlak de beste internationale huurders te kunnen aantrekken. De verkoper van het gebouw was de Yapi Kredi Bank.

Turkse vastgoedportefeuille
Met deze aankoop stijgt de omvang van de vastgoedportefeuille in Istanbul, die toegespitst is op binnenstadwinkels, tot boven de ¤ 90 miljoen. De meeste van deze high street shops bevinden zich op Istiklal Caddesi, Istanbuls drukste straat (vijf winkels) en twee bevinden zich aan de Aziatische kant van de Bosporus. Onder de huurders bevinden zich Turkcell, Top Shop, Abercrombie & Fitch en Penti.
VastNed Retail heeft recent de jazzclub aan de achterzijde van Istiklal Caddesi 85 verworven, waarmee de omvang en de kwaliteit van het vloeroppervlak kan worden verhoogd tot 475 m2 per verdieping en de totale BVO tot 3.650 m2. Zowel nummer 85 als het recent verworven nummer 161 worden naar verwachting voor het eind van 2011 overgebracht naar vastgoedbeleggingen in exploitatie.

Reinier van Gerrevink, CEO VastNed Retail: "Met deze transactie zijn wij een heel eind op weg om ons strategische doel te bereiken Turkije tot vijfde kernmarkt te ontwikkelen. Het feit dat wij ons beperken tot toplocaties op een klein aantal straten in de binnenstad, daar leegstaand vastgoed verwerven en dat back-to-back verhuren aan sterke retailers blijkt een zeer succesvolle benadering. Grote Europese en Amerikaanse retailers staan in de rij om hun vlaggenschepen in het hart van Istanbul te vestigen, wat uitstekende verhuurmogelijkheden schept voor de winkels die wij recent verworven hebben."

Rotterdam, 8 november 2010



Ingezonden persbericht