Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nieuwe bundel biedt unieke inkijk in Europese milieulobby

08.11.2010

Goedbedoelde wetgeving pakt soms desastreus uit op de decentrale werkvloer. Het nieuwe boek `Europese milieuwetgeving en decentrale overheden' brengt aan de hand van concrete voorbeelden in beeld waarom het cruciaal is om alle bestuurslagen te betrekken bij de totstandkoming en de uitvoering van Europees beleid. Experts uit de praktijk geven een openhartig kijkje in de wereld van de decentrale lobby voor Europees milieubeleid.

"De tijd dat de EU regelgeving maakt en de uitvoering over de schutting gooit bij gemeenten en provincies moet voorbij zijn!", aldus Cor Lamers, vice-voorzitter van de VNG, lid van het Comité van de Regio's en burgemeester van Houten tijdens de boekpresentatie op 4 november jl.. Oud-Europarlementariër voor de PvdA Dorette Corbey en Pieter van Geel, voormalig staatssecretaris van Milieu beaamden dat het zeer belangrijk is om bij het maken van beleid na te denken over de uitvoering. Van Geel: "Doordenken over uitvoering is een manier om beleid tot een succes te maken".

`Europese milieuwetgeving en decentrale overheden' werd tijdens het jaarcongres van Europa decentraal uitgereikt aan Pieter van Geel, Cor Lamers en Henriëtte Davelaar, die het als hoofd van de EU-afdeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in ontvangst nam namens staatssecretaris Joop Atsma.

Door de toegankelijke schrijfwijze is het boek goed leesbaar voor zowel experts als niet-experts op het gebied van milieu en Europa. Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen bij Sdu Uitgevers: http://www.sdu.nl/catalogus/9789012384780.