Persbericht

Paralax introduceert Nederlands alternatief voor zelfroosteren: participerend plannen ~ Whitepaper van Paralax, TNO en Modernworkx: Zweeds model zelfroosteren minder geschikt voor Nederland ~

Maarssen, 8 november 2010 - Paralax Planning Solutions introduceert een alternatief voor zelfroosteren: participerend plannen. Deze benadering van personeelsplanning sluit beter aan bij de behoeften van Nederlandse organisaties en bedrijven dan het van oorsprong Zweedse zelfroosteren en biedt daarmee winst voor zowel medewerker, werkgever en opdrachtgever.

Zelfroosteren wordt vaak genoemd als dé manier om werknemers meer invloed te geven op hun werkrooster. Ondanks positieve ervaringen in Zweden, is zelfroosteren in Nederland tot nu toe nauwelijks van de grond gekomen en is het aantal succesvolle implementaties op één hand te tellen. In het nieuwe whitepaper van Paralax, in samenwerking met Modernworkx en TNO, wordt daarom ook geconcludeerd dat dit model van zelfroosteren zijn doel gemakkelijk voorbij schiet. Het model is te veel gericht op de individuele wensen van de werknemers en heeft te weinig oog voor de (bedrijfseconomische) doelen van de organisatie als geheel en haar klanten.

Fred Peters, Senior Business Consultant bij Paralax: "Medewerkertevredenheid moet niet een doel op zich vormen, maar moet een middel zijn om de doelen die je als organisatie hebt gesteld te bereiken. We moeten in Nederland daarom toe naar een model dat niet alleen voor de medewerker meerwaarde creëert, maar waarmee ook winst te behalen is voor de werkgever en de opdrachtgever (klant). Hierbij is het van belang dat alle belanghebbenden betrokken zijn bij het rooster- en planningsproces en hieraan hun bijdrage leveren. Dat noemen we participerend plannen."

Bij participerend plannen geeft de werkgever - en eventueel de opdrachtgever - aan welke taken en activiteiten uitgevoerd dienen te worden. De medewerker geeft daarna zijn beschikbaarheidvoorkeuren aan en de planner zorgt er vervolgens voor dat er een sluitend rooster ontstaat dat tegemoet komt aan de belangen van alle betrokkenen. Nadat het conceptrooster tot stand is gekomen dient er ondersteuning te zijn voor bijvoorbeeld het oplossen van knelpunten, ruilen van diensten. Hierbij is een optimaal ondersteunende oplossing voor planner en medewerkers een vereiste. Door participerend plannen is niet alleen rendement te halen in betere arbeidsverhoudingen en medewerkertevredenheid. Effecten als een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim en minder verloop hebben een directe invloed op de bedrijfsresultaten.

Toelichting op deze punten en een stappenplan voor het invoeren van participerend plannen zijn te vinden in het volledige whitepaper, die hier te downloaden is.