Ingezonden persbericht


Amsterdam, 08 november 2010

WINTERSPORTSEIZOEN 2010/2011 in Duitsland

De eerste sneeuwvlokjes zijn gevallen, welkom in wintersportland Duitsland! Een overweldigend afwisselend aanbod staat de wintersportfan te wachten, van zelf een iglo bouwen tot het bedwingen van spectaculaire ijswanden. En al dat moois is nog snel bereikbaar ook: de Duitse wintersportgebieden liggen op gemiddeld 6 uurtjes rijden. Hals und Beinbruch!

Nieuwe ijstijd in Beieren
Het snelste ijs ter wereld! Schaatsfans kijken reikhalzend uit naar de opening van het gloednieuwe ijsstadion van Inzell. Van 10 t/m 13 maart wordt hier het WK afstanden geschaatst. Het Beierse stadje maakt zich op voor een oranje invasie! Op eerste kerstdag krijgen de inwoners van Inzell het mooiste cadeau: een gloednieuw ijsstadion. De tussen de bergtoppen genestelde futuristische ijshal, bijnaam de wolk, vervangt het openluchtstadion Ludwig Schabl. De overdekte baan maakt door zijn buitengewone constructie optimaal gebruik van het daglicht en biedt plaats aan 7000 toeschouwers.

Nederlanders die in Inzell Sven Kramer op de 5000 en 10.000 m komen aanmoedigen, kunnen zelf het snelste ijs ter wereld uitproberen. Met de Inzell Card Plus , die gasten krijgen bij een verblijf in een van de plaatselijke hotels is dat zelfs gratis. Bij schaatsen hoeft het overigens niet te blijven in Inzell. Ga voor een echte kick naar de Kesselalm en daal de berg af op een rubberband of een airboard.

Beieren is trouwens gastheer van nog drie winterwereldkampioenschappen. Van 7 t/m 20 februari vindt in Garmisch-Partenkirchen het WK skien plaats, van 12 t/m 16 januari het WK biatlon in Ruhpolding en van 14 t/m 27 februari het WK Bob en skeleton in Koenigsee.

Inzell ligt in het wintersportgebied Chiemgau, 100 km ten oosten van München. Andere wintersportgebieden inde buurt: Lenggries/Brauneck in het Tölzer Land en het Berchtesgadener Land. Gezamenlijke pistenlengte van meer dan 200 km.

Slapen in een iglo
De Eskimo's hebben het zo slecht nog niet. Een nachtje in een iglo slapen is (best) comfortabel, niet (heel) koud, maar bovenal onvergetelijk. Met iglodorpen op vier plekken heeft de Allgäu wel iets van de Noordpool. De IgluLodge bevindt zich op 2000 m hoogte op de huisberg van Oberstdorf en bestaat uit acht iglo's en een ijsbar. Na een lekker kaasfonduemaaltje kunnen de gasten een avondwandeling maken onder de fonkelende sterren of, vooruit, een duik nemen in de dampende buitenjacuzzi. Binnen in de iglo's is het rond het vriespunt, voor een lekker warm bedje zorgen de rendiervellen. Ook op de Zugspitze, Duitslands hoogste berg staat een iglodorp.

In Pfronten en Nesselwang gaat het letterlijk een stapje verder. Aan de overnachting gaat namelijk een fikse wandeling op sneeuwschoenen vooraf. En nog iets. Wie hier op een rendiervel wil neerploffen, zal eerst zelf een iglo moeten bouwen. Gelukkig gebeurt dat voor het donker wordt onder leiding van een kundige Schneebiwakmeister. Behalve romantische tweepersoonsonderkomens kunnen er ook iglo's voor het hele gezin worden gebouwd.

De Allgäu ligt 150 km ten zuidwesten van München. Belangrijkste skigebieden zijn Oberstdorf, Kempten, Bad Hindelang en Garmisch-Partenkirchen (Zugspitze, 2962 m) met een gezamenlijke pistelengte van meer dan 500 km.

IJsklimmen in het Zwarte Woud
Wintersport op een andere manier? Het Zwarte Woud weet er alles van. IJsklimmen bijvoorbeeld, of op pad met de hondenslee. Wie wél wil skien, maar dat nog niet kan, kan ook terecht. Leren skien in één dag,het klinkt ongelooflijk. Maar met ski-in-a-day, de methode van skicoach Gundi Thoma, glijdt een beginner na vier intensieve uurtjes soepeltjes en zonder valpartijen de Feldberg af. Het geheim zit 'm in de shorties: korte carveski's waarmee je gemakkelijk en snel bochtjes kunt draaien. De methode heeft een succespercentage van 95 procent!

Klimliefhebbers kunnen 's winters maar beter hun klimijzers in de aanslag houden. Want zodra de 95 m hoge Todtnauer waterval dichtvriest, is de spekgladde ijswand om van te watertanden. In Triberg stort het water 163 m naar beneden en vormt bij voldoende vrieskou een spectaculair ijsmassief. De ervaren gidsen van Bitou bieden ook hier ijsklimtochten aan.

In Todtmoos brengt Sleddogtours een vleugje Alaska in het Zwarte Woud. Tijdens een huskytocht worden cursisten in twee dagen alle fijne kneepjes bijgebracht over het rijden met de hondenslee. Wie de viervoeters goed weet te mennen kan rekenen op een heus diploma. In januari 2011 is Todtmoos weer het toneel van wedstrijden met de hondenslee.

Nieuw dit seizoen: de Hochschwarzwald Card. Die geeft recht op gratis gebruik van alle skiliften en kost niets bij meer dan 2 overnachtingen in een van de 200 aangesloten hotels.

Het belangrijkste wintersportgebied in het Zwarte Woud is de Feldberg (1500 m), op 66 km van Basel, met 60 km pistes. Verder heeft het gebied 330 km loipes en 300 km winterwandelpaden.

Weekendje naar de Dutch mountains
Winterberg, het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen, ligt op slechts 3,5 uur van Utrecht. Perfect dus voor een lang weekend wintersport, ook met kids. Met een legertje gloednieuwe sneeuwkanonnen is sneeuwpret gegarandeerd. In de Skiliftkarussell Winterberg zoals het skigebied zich noemt, zorgen maar liefst 24 nieuwe sneeuwkanonnen ervoor dat 19 van de 30 afdalingen in Winterberg permanent voorzien zijn van een witte deken.

De brede, vlakke hellingen zijn ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, maar net zo goed voor beginnende skiers en snowboarders. Ook handig is de Nederlandse skischool - het heet hier niet voor niets Dutch Mountains. Kindvriendelijkheid staat ook voorop in Willingen, een ander groot gebied in het Sauerland. De kleintjes gaan hier met een tovertapijt (transportband) naar boven in plaats van met een lastige sleeplift.

Iets ruiger gaat het er aan toe in het funpark bij de Ritzhagen-lift, dat vorig jaar speciaal voor snowboarders en freestylers werd geopend en waar jumps en slides met passie worden geperfectioneerd. Ook rodelen is een geliefde bezigheid in het Sauerland, vooral in de avonduurtjes op de mooi verlichte banen.

Winterberg maakt deel uit van de www.wintersport-arena.de in het Sauerland. In totaal zijn er 150 liften, 70 pistes en 300 km langlaufloipes. Bekendste berg: Kahler Asten (842 m. Tot het gebied horen ook Brilon en Willingen.

Halsbrekende toeren in Thüringen
Altijd al eens van een skischans willen springen? Wel eens gedacht aan skivliegen? In Thüringen kun je wintersporten als een prof. Vergeleken met zijn buren van 47 en 92 meter is de K-10 (10 meter) slechts een schansje. Maar wel eentje die perfect is om de basisbeginselen van het skispringen te leren. In Lauscha wordt een cursus 'Skispringen fuer Jedermann' aangeboden. Na een paar uurtjes theorieles en evenwichtsoefeningen gaan deelnemers aan de slag op de reuzenski's. Anlauf, Absprung, Flug, Landung, Auslauf - wie de 10 meter haalt, is al hard op weg een echte prof te worden. Skispringen kan vanaf 8 jaar, het schanzenterrein is het hele jaar geopend.

Het Rennsteig Outdoor Center biedt skivliegen aan. Bij deze variant van skispringen zit je vast aan een stalen kabel en vlieg je 150 meter door de lucht.

Oberhof is een walhalla voor topsporters. Oorspronkelijk was de vorig jaar geopende skihal alleen voor biatlon- en langlaufprofs bedoeld. Maar gelukkig kunnen alle liefhebbers van deze sport bij een constante temperatuur van -3,5 graden hun krachten meten met Olympische langlaufers. Steeds populairder is nordic cruisen: langlaufen op ongeprepareerde paden. Daarvan heeft Thüringen er genoeg. Maar liefst 1800 km staan garant voor de mooiste winterwandelingen in de sneeuw.

Oberhof is de bekendste wintersportplaats in Thüringen. 70 km zuidwaarts bij Steinach ligt de Ski-Arena Silbersattel, het grootste skigebied van de regio (Fellberg, 842 m). 200 km loipes en 1100 (!) km skiwandelpaden.

Praktische informatie
Wintersportbestemmingen in de Allgäu liggen op zo'n 7,5 uur rijden van Utrecht. Een snel alternatief is het vliegtuig. Transavia vliegt in het wintersportseizoen (van 18 december t/m 26 maart) in 1:15 van Rotterdam naar Friedrichshafen aan de Bodensee. Vandaar rijdt er een shuttleservice naar de Allgau die de plaatsen Oberstdorf, Kleinwalsertal, Balderschwang en Bad Hindelang aandoet.

Naar het Zwarte Woud is het 6,5 uur rijden. Easyjet vliegt in 1:15 naar het nabijgelegen Basel. Het verst ligt Berchtesgaden, de reis duurt 8,5 uur met de auto. Behalve het Sauerland ligt ook de Harz redelijk dichtbij (5 uur rijden), met skigebieden voor beginners en gevorderden. Vanuit Berlijn is het Ertsgebergte in 3 uur bereikbaar voor een dagje skien, snowkiten of een sneeuwscooter-safari.

Een skivakantie in het buurland hoeft niet veel te kosten. Duitsland komt uit diverse onderzoeken naar voren als een van de voordeligste reisbestemmingen. Vorig jaar becijferde de ADAC dat twee volwassenen voor een weekje wintersport in een 3 sterren hotel 910 euro kwijt zijn, inclusief halfpension en twee skipassen. Hetzelfde weekje kost in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië tot wel 400 euro meer.