Ingezonden persbericht



- Van Banketbakkerij Vegter uit Hoogezand -

Straks weer 27 mln
nieuwjaarsrolletjes
in de supermarkt

In een aantal streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rond de jaarwisseling de gasten te trakteren op 'knijpertjes' en 'nieuwjaarsrolletjes'. Het knijpertje, een plat wafeltje, staat voor het oude jaar dat als een boekrol is ontvouwen, het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Banketbakkerij Vegter uit Hoogezand bakt ze al sinds 1874. Dat werden er steeds meer. Dit jaar liggen er rond Kerstmis meer dan 27 miljoen rolletjes in de winkels, in de bekende paarsgele doos. Iedereen heeft er als kind al wel mee kennis gemaakt, op school of tijdens een kinderfeestje. Ze worden gevuld met slagroom en rozijnen, gepofte rijst of gekleurde snoepjes, en de uiteinden worden dan bestrooid met een kleurige confettimix. Traditie

In West-Europa worden al sinds de 10de eeuw wafels gebakken. Ook nu nog leeft die traditie maar het thuisbakken neemt wel af. De knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes worden meestal bij de bakker of in de supermarkt gekocht, in de weken voorafgaand aan Kerst en Nieuwjaar. Vooral de rolletjes kennen veel gebruiksmogelijkheden. Lekker zo opeten, vullen met slagroom, als versiering op ijs, zelf overtrekken met chocolade bij chocoladefondue. Leuk voor alle kinderen! Maar ze zijn helemaal een traktatie door ze te vullen met een mousse van blauwaderkaas of een mousse van foie gras. Het is juist de voortreffelijke combinatie met een knapperige wafel die dit maakt tot een traktatie voor het hele gezin, zo luidt de suggestie van Kookgek Joop Braakhekke. Een ander idee is de bananensplit met schoorstenen. Bananenboot
Snijd een banaan in de lengte door, vouw de beide helften opzij, vul het geheel met ijs en slagroom, eventueel gegarneerd met chocoladesaus. Zet er drie Vegter's Rolletjes op als schoorsteen. Maak het geheel af met de Hollandse driekleur. Kijk voor meer ideeen op www.vegter.nl 8 november 2010

---