Schaatsfans in actie tegen Dokter Bibber


UTRECHT, 20101108 -- De Nederlandse schaatsfans komen wederom in actie. Na de succesvolle `Volgend-jaar-wel-kaartjes!'-actie in 2007 laat het Nederlandse schaatspubliek weer van zich horen naar aanleiding van de veelbesproken Dr. Bibberregel.

Sinds dit seizoen mogen schaatsers van de internationale schaatsbond, de ISU, niet meer met hun schaats over de lijn komen op de rechte stukken van de baan. Deze regel, nummer 256, in de reglementen van de ISU zorgt voor veel verwarring op de schaatsbaan. Schaatsers kunnen zich niet meer puur focussen op de snelheid, terwijl het voor de fans elke keer afwachten is of er een diskwalificatie op het rondebord verschijnt.

Al tijdens het NK afstanden afgelopen weekend vielen de eerste slachtoffers. Mark Tuitert, met 1.09.39 goed voor de derde tijd op de 1000 meter kon geen medaille in ontvangst nemen in verband met overschrijding van de lijn vlak voor de finish. Jorien Voorhuis schaatste op de vijf kilometer zelfs de snelste tijd, maar zag de gouden medaille na diskwalificatie aan zich voorbijgaan.

De schaatsfans menen dat zowel voor hen als voor de schaatsers het plezier in het schaatsen flink wordt teruggebracht door de nieuwe regel. De KNSB heeft zich al deels sympathiek verklaard met de fans door de komende wereldbekerwedstrijden wel open te stellen voor gediskwalificeerden met snelle tijden.

De boze fans hebben een website opgezet om de frustraties te uiten. Samen hopen ze een duidelijk signaal af te kunnen geven aan de ISU. De website is te bezoeken op www.drbibber.tk





Ingezonden persbericht