Theatre Embassy in actie voor cultuur in ontwikkelingslanden met Gala


Culture & Arts Seeking Help (C.A.S.H.) Gala op 28 november in samenwerking met Tropentheater in Amsterdam

AMSTERDAM, 20101108 -- Theatre Embassy krijgt definitief geen structurele MFS2 subsidie. Terwijl de rest van kunstminnend Nederland de komende week "schreeuwt om cultuur" in een landelijke actie, organiseert Theatre Embassy op 28 november een gala voor voortzetting van cultuur en ontwikkeling - twee beleidsthema's onder grote druk door bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Door wegvallen van subsidies wordt voortbestaan van Theatre Embassy en 15 partners in het buitenland in gevaar gebracht. Opbrengst van dit gala zal direct besteed worden aan 3 projecten, die Theatre Embassy in ieder geval in 2011 uit wil voeren met de partners in Bolivia, Bhutan en DR Congo.

Programma
Karin Bloemen heeft de eerste regels van een speciaal lied voor Theatre Embassy al geschreven en zal dit ten gehore komen brengen. Alexander Rinnooy Kan zal spreken over zijn ervaring als ambassadeur van Theatre Embassy. Speciale gast is Tshering Gyeltshen, artistiek leider van The New Theatre Group uit Bhutan. Gyeltshen spreekt over de samenwerking met Theatre Embassy in het opzetten van deze eerste onafhankelijke theatergroep in het geïsoleerde koninkrijk van Bhutan. Leoni Jansen, cultureel ambassadeur van Theatre Embassy zingt samen met de Senegalese Omar Ka een lied. Er is een dansvoorstelling uit Benin van Le Grand Cru/Compagnie Wálo, een Surinaams vrouwenkoor, een theatrale cocktailbar met boormachines en nog veel meer.

Terwijl de MFS2 allianties die door waren naar de tweede ronde op 1 november de uitslag kregen, viel daags daarvoor de negatieve beslissing op bezwaar bij Theatre Embassy als mede-indiener van de enige culturele MFS2 alliantie in de mailbox. Deze culturele ontwikkelingsorganisatie laat zich echter niet uit het veld slaan, maar bundelt de krachten met partners en publiek in het: Culture & Arts Seeking Help (C.A.S.H.) Gala op 28 november in samenwerking met het Tropentheater in Amsterdam. De avond heeft als doel duidelijk te maken dat internationale samenwerking op het gebied van cultuur van onmisbare waarde is.

Theatre Embassy gaat al 10 jaar creatieve samenwerking aan met kunstenaars die hun nek uit durven steken. Precies dáár waar vanwege de politieke, sociale of economische omstandigheden kunstuitingen moeilijk gerealiseerd kunnen worden. Samen met 15 partnerorganisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika bereikte Theatre Embassy al ruim één miljoen mensen met voorstellingen over HIV/Aids, kinderrechten, gelijkheid tussen man en vrouw en verzoening in (post)conflictgebieden. De theatervoorstellingen zijn daarmee een bewezen instrument voor bewustwording en democratisering en dragen bij aan de vrijheid van meningsuiting. Dat er internationale waardering voor is, blijkt ook uit de recente nominatie van de partner K-Mu Théâtre voor de Freedom to Create Main Prize op basis van de coproductie van Compagnie Dakar, Theatre Embassy en K-Mu over kindheksen: Basal'ya Bazoba. De prijs waarmee de genomineerden kans maken op $50.000 wordt op 26 november in Cairo uitgereikt.

Prominente vertegenwoordigers uit verschillende sectoren hebben eerder hun zorg geuit over het verdwijnen van Theatre Embassy in een manifest geschreven door: Jan Pronk, Annemarie Prins, Leoni Jansen, en Ellen Walraven en meer. www.theatre-embassy.org/nl/nieuws/manifest.htm

Praktische informatie
Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.theatre-embassy.org
Geïnteresseerden in een speciaal arrangement kunnen contact opnemen via debbie@theatre-embassy.org