VerkeersInformatieDienst

Reis- en VERTRAGINGSTIJDEN op informatieborden boven de snelweg

5 november 2010, 16:15
Met ingang van maandag 8 november toont Rijkswaterstaat naast reistijden ook vertragingstijden op de informatieborden boven de snelwegen in de regio Utrecht. Voorheen stond alleen de totale reistijd weergegeven op de borden. Met de weergave van reis- èn vertragingstijd kunnen weggebruikers een nog betere inschatting van hun reis maken en eventueel een alternatieve route kiezen. Na een eerste implementatie in de regio Utrecht volgt de komende maanden de rest van Nederland.

Met de nieuwe weergave, de splitsing tussen reis- en vertragingstijden (bijvoorbeeld `16 min + 5), weet de weggebruiker niet alleen hoe lang hij/zij over het traject doet (21 minuten), maar ook dat er een extra reistijd van 5 minuten is ten opzichte van de 16 minuten die men normaal over het traject rijdt. De informatie op de informatieborden is afkomstig van de lussen in de weg die onder andere de gemiddelde snelheid van de auto's meten. Deze informatie wordt ook gebruikt voor de actuele verkeersinformatie via radio, internet en navigatiesystemen.

In geval van een wegafsluiting wordt die informatie (bijvoorbeeld `A20 dicht, omleiding via ...') getoond op de borden.

Ook de informatie op de grafische bermborden op de ringwegen van Amsterdam en Rotterdam wordt aangepast. De illustraties op de borden zijn gestandaardiseerd. De bermborden tonen een digitale illustratie, waarin de vertraging op de ringweg getekend staat. Dit maakt het voor de weggebruiker nog overzichtelijker om te zien waar op de ring de file staat en hoe lang deze is. Naast de regio's Amsterdam en Rotterdam, waar al dergelijke borden staan, krijgt ook de regio Arnhem in November een eerste grafisch informatiebord met informatie over het wegennet rond Arnhem.