Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 oktober 2010

Architectuurweken Heerlen 2010

Van 8 t/m 19 november organiseren de Vrienden van het Vitruvianum, inmiddels voor de achtste keer, de Architectuurweken Heerlen in SCHUNCK*. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

*De Architectuurweken gaan van start met 'De man met de camera' een film van de Russische filmmaker Dziga Vertov uit 1929. Vertov leverde met deze dynamische montage van het stedelijk leven in de Sovjet Unie in de jaren twintig een film af die tot de cinematografische meesterwerken van de 20e eeuw kan worden gerekend. Vertoning gebeurt i.s.m. filmhuis De Spiegel

*Het inmiddels jaarlijkse Rondetafelgesprek is dit keer als variatie op het thema krimp getiteld 'Ruimtelijke problematiek rond krimp in Parkstad'. Deelnemers zijn o.m. de directeur van een woningbouwvereniging (J. Gorgels en J. Vincken), een projectontwikkelaar (Geerd Simonis), een bestuurder van regio Parkstad (Andy Dritty) alsmede een bestuurder van de gemeente Heerlen (Lex Smeets). Ook nu wordt het publiek weer gevraagd zich in het debat te mengen.

*Proud to present: Architect Herman Hertzberger houdt de (zevende) Peutz-lezing, getiteld 'Het structuralistische gezicht van de sociale ruimte'. Hertzberger, ruim vijftig jaar werkzaam als architect, gaf zijn signatuur o.m. af met het hoofdkantoor van Centraal Achmea in Apeldoorn - 56 kubusvormige elementen, Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht dat momenteel onder zijn supervisie ingrijpend wordt verbouwd, het Chassé Theater in Breda en - in onze regio - kantoorgebouw Il Fiore op het Céramique-terrein in Maastricht.

Tijdens de Architectuurweken wordt de film 'Herman Hertzberger: Ik zag ruimte' (2009) van Kees Hin - over het oeuvre en de drijfveren van Hertzberger - (doorlopend) vertoond. Hertzberger, zonder twijfel een van Neerlands belangrijkste architecten, leeft en werkt nog volop. De film gaat op zoek naar de essentie van zijn architectuur. Hin volgt Hertzberger als hij door zijn gebouwen wandelt en uitlegt geeft.