Waterschap Rivierenland

Start aanpak natuurherstel Lingegebied-Diefdijk-Zuid (persbericht)

Met informatiebijeenkomsten op 8 en 9 november gaan Waterschap Rivierenland en Dienst Landelijk Gebied (DLG) van start met natuurherstel in het Lingegebied en Diefdijk-Zuid. Dit is nodig omdat het gebied kwetsbaar is en onvoldoende water heeft van goede kwaliteit. Om de natuur te behouden zijn maatregelen nodig. Waterschap en DLG nodigen inwoners uit om hierover mee te denken.

Waardevolle natuur

De natuur in de Linge-uiterwaarden tussen Acquoy en Gorinchem en langs de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Diefdijk-Zuid staat onder druk. Op veel plaatsen is er te weinig water van goede kwaliteit. Ook zijn er teveel meststoffen in het gebied. Waterschap Rivierenland en DLG onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de waardevolle natuur in het gebied te behouden en herstellen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de betrokken provincies, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Staatsbosbeheer en het Zuidhollands Landschap.

Gebiedsplan

Het waterschap is aangewezen om watermaatregelen vast te stellen. DLG is verantwoordelijk voor de natuurmaatregelen. Omdat de opdrachten in elkaars verlengde liggen en het grotendeels dezelfde gebieden betreft, trekken waterschap en DLG gezamenlijk op. Alle maatregelen (zowel water als natuur) komen in een gebiedsplan te staan, dat eind 2011 gereed moet zijn. De natuurmaatregelen worden daarnaast opgenomen in een beheerplan Natura 2000. Onderdeel daarvan is de aanpak van de problemen met stikstof in de lucht. Het rijk werkt momenteel aan een aanpak voor deze problematiek. Vanaf 2012 worden de water- en natuurmaatregelen uitgevoerd.

Meewerken

Waterschap en DLG vragen inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden hun bijdrage te leveren aan de plannen. Zij hebben kennis over het gebied en krijgen straks te maken met de maatregelen. Op informatiebijeenkomsten op maandag 8 en dinsdag 9 november vindt de aftrap plaats. Waterschap en DLG lichten dan hun opdracht toe en geven aan hoe inwoners een bijdrage kunnen leveren. De bijeenkomsten vinden plaats in Hotel en Partycentrum De Schildkamp in Asperen en starten om 20.30 uur. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Op 9 november vindt de bijeenkomst aansluitend plaats aan een inloopmiddag die het waterschap organiseert over de versterking van de Diefdijk.

Lint vol historie, natuur en cultuur

Het gebied langs de Linge, de Diefdijk en de Nieuwe Zuiderlingedijk is in meerdere opzichten een bijzonder gebied. Het gebied is één van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Daarom is het aangewezen als een Natura 2000-gebied. De dijken en het gebied rondom de dijken hebben vele bijzondere landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kenmerken. Meerdere overheden werken hier samen aan natuur en cultuur. Zo zorgt de provincie Gelderland in het gebied voor de aanleg van een verbinding tussen natuurgebieden zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen. Ook is het gebied onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire linie uit 1815 die gebruikt werd om het westen van Nederland te verdedigen. De dijk in het gebied heeft tot slot nog steeds een waterkerende functie. Omdat de kwaliteit van de dijk niet meer voldoet, voert het waterschap daarom een dijkversterkingstraject uit.