EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

8 november 2010

EVO en TLN zeer kritisch over Vlaams plan voor kilometerheffing

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn zeer kritisch over de uitlatingen van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Deze stelt dat Vlaanderen in 2013 desnoods zonder Nederland een kilometerheffing voor het wegvervoer wil invoeren. Het Nederlandse verladend en vervoerend bedrijfsleven is verbolgen over dit voornemen en wijst erop dat het beprijzen van alleen vrachtauto's de files in Vlaanderen niet zal oplossen.

Woensdag brengt premier Rutte een bezoek aan de Vlaamse premier. EVO en TLN roepen hem dan ook op de Vlaamse premier te adviseren om óf een kilometerprijs voor alle voertuigen tegelijk in te voeren óf alternatieve oplossingen voor de Vlaamse fileproblematiek te zoeken, zoals ook zijn kabinet doet.

Door alleen de vrachtauto te laten betalen, en de personenauto die de hoofdveroorzaker van files is te ontzien, schiet de Vlaamse kilometerheffing haar doel (vermindering van de files) volledig voorbij, aldus EVO en TLN. Hierdoor heeft het er volgens de organisaties alle schijn van dat de Vlaamse regering op korte termijn hard op zoek is naar geld en dat het Nederlandse bedrijfsleven daar flink aan zal moeten bijdragen. En dat terwijl die bedrijven ook al bijdragen aan de Vlaamse fiscus door middel van accijnzen op diesel en het Eurovignet.