Hulpverlening Gelderland Midden


Gezondheid niet voor álle kinderen vanzelfsprekend

Over het algemeen is de gezondheid van kinderen in de regio Gelderland Midden goed tot zelfs heel goed. Toch zijn er ook problemen. De positie van het gezin waarin het kind opgroeit op de sociaaleconomische ladder, heeft een grote invloed op de gezondheid van het kind. Kinderen met een lage sociaaleconomische status (SES) zijn minder gezond dan kinderen met een hoge SES. Dit blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden. Het onderzoek betrof ruim 18.000 ouders van 0 tot 12 jarige kinderen uit de zestien gemeenten van Gelderland Midden.

Onderzoek en methode

Gemeenten moeten volgens de Wet publieke gezondheid inzicht hebben in de gezondheidstoestand van hun bevolking. Daarom voert de GGD elk jaar een onderzoek uit naar gezondheid en factoren die de gezondheid beïnvloeden, onder de inwoners van de gemeenten in Gelderland Midden. Steeds staat een bepaalde doelgroep centraal: kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen. In 2009 waren de kinderen aan de beurt.

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen kinderen

De SES heeft invloed op de mate waarin kinderen gezond opgroeien. Al voor hun geboorte lopen kinderen met een lage SES meer gezondheidsrisicos dan kinderen met een hoge SES. Hun moeders roken vaker tijdens de zwangerschap. Kinderen met een lage SES krijgen minder vaak uitsluitend borstvoeding in de eerste zes maanden van hun leven en roken vaker mee.

Gezinnen van kinderen met een lage SES hebben vaker moeite om rond te komen van het gezinsinkomen. Dit levert nogal eens spanningen op in het gezin. Regelmatig wordt bezuinigd op het lidmaatschap van een vereniging of club.

Bovendien hebben kinderen met een lage SES meer psychische problemen, slechtere voedingsgewoonten en zijn ze vaker te zwaar. Hun seksuele opvoeding krijgt minder aandacht, terwijl een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling belangrijk is voor de totale gezondheid.

Over het algemeen zijn kinderen met een lage SES minder gezond dan kinderen met een hoge SES. Uit landelijk onderzoek blijkt dat deze gezondheidsverschillen met het vorderen van de leeftijd groter worden, waardoor mensen met een lage SES uiteindelijk veertien jaar in minder goede gezondheid leven en gemiddeld zeven jaar eerder sterven dan mensen met een hoge SES.

Hoe nu verder?

Het bestaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen is niet nieuw, maar dit onderzoek illustreert nogmaals de noodzaak om deze verschillen aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het verkleinen van verschillen in inkomen en opleiding, het verbeteren van woon- en werkomstandigheden en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Daarnaast dient ook de zorg voor achterstandsgroepen toegankelijker en effectiever te worden georganiseerd en moeten de negatieve effecten van ongezondheid op werk en inkomen worden verkleind. Deze maatregelen vragen om samenwerking tussen een groot aantal beleidsterreinen, instellingen en zorgaanbieders in Gelderland Midden.