Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Verhelpen schade noodweer Tomas vereist adequaat handelen

Thursday, 04 November 2010 00:00

Het wordt steeds duidelijker dat het noodweer welke Curaçao getroffen heeft, grote schade heeft veroorzaakt.

Allereerst is het bijzonder droevig dat er mensenleven verloren zijn gegaan. De VBC betuigt haar innige deelneming aan de familie van de slachtoffers.

Dank aan het rampenbureau en de vele hulpverlenende organisaties inclusief de marine die onder bijzondere moeilijke en hectische omstandigheden zich goed en adequaat van hun taken hebben gekweten.

In deze voor velen moeilijke tijden is het goed te vernemen dat zowel lokaal als in het buitenland spontane acties zijn ontplooid om middelen voor slachtoffers van het noodweer in te zamelen. Vooralsnog valt lokaal met name de donatie van de overheids n.v.'s op. Hopelijk doet goed voorbeeld ook volgen.

Veel bedrijven hebben ook schade geleden door het noodweer. Naast waterschade is er ook sprake van schade aan inventaris, voorraden en omzetverliezen als gevolg van het noodgedwongen sluiten van de zaak vanwege schoonmaakwerkzaamheden en om orde op zaken te stellen. Het is duidelijk dat de financiële schade substantieel zal zijn in het bijzonder indien er sprake is van geen of onderverzekering.

Het in de media verschenen initiatief van de minister van Economische Ontwikkeling om deze bedrijven te helpen met onder meer zachte leningen wordt door de VBC toegejuicht.

Daarnaast kan ook gedacht worden aan het verstrekken van specifieke "fiscale noodweer incentives" (o.a. uitstel/spreiden OB en sociale premies afdrachten), korting / spreiden betaling utiliteit (elektra en water) en telecom rekeningen etc.

Hopelijk worden ook lessen geleerd uit deze ramp onder meer:


* Onderhouden van dammen en rooien en deze tijdig opruimen en schoonmaken

* Vergroten van de afvoer capaciteit regenwater
* Bij bouw en uitbreiding rekening houden met adequate afvoer van water

* Adequaat verzekeren waardoor bescherming tegen onzekere voorvallen verkregen wordt.

Curaçao, 4 november 2010
Bestuur VBC