Op sterven na dood - verkenningen van het voltooide leven

05/10/2010 14:38

Humanistisch Verbond

Niet eerder in de geschiedenis werden mensen zo oud. Tachtig- en negentigjarigen zijn geen uitzondering meer. Maar niet iedereen wil zo oud worden, veel mensen beschouwen tegen die tijd hun leven als voltooid.

Of je nu zelf het moment van sterven wilt bepalen of je leven tot de laatste snik wilt leven, de dilemma's zijn er niet minder om. Deze menselijke dilemma's staan centraal tijdens een debat op dinsdag 9 november in de Rode Hoed, te Amsterdam, onder leiding van Rob Trip.

Hoe ga je om met aftakeling, (lichamelijk) ongemak en afhankelijkheid? Wat is een voltooid leven en wie bepaalt dat? En als een leven 'voltooid' is, volgen weer nieuwe vragen: wanneer is het moment van willen sterven aangebroken? Mag je daarbij de hulp van een ander inroepen? Moeten we opnieuw leren omgaan met de dood?

Het thema 'voltooid leven' stond dit jaar volop in de belangstelling in de Week van het Voltooid Leven van de NVVE, het door hen en het Humanistisch Verbond gesteunde burgerinitiatief Uit Vrije Wil en de tv-serie 'LUX: Op sterven na dood' van de IKON.

De ethische vragen die hierbij opkwamen zijn nog niet beantwoord en dwingen ons stil te staan bij begrippen als: ondragelijk lijden, waardigheid en zelfbeschikking.

Op dinsdag 9 november maken we tijdens een debat in de Rode Hoed, georganiseerd in samenwerking met Humanistisch Verbond en IKON TV, de balans op. Na een inleiding door Joep Dohmen, hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en auteur van 'De kunst van het ouder worden', gaan we dieper op het thema in met medewerking van:


- Marc Desmet (arts, hoofd palliatief supportteam van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en jezuïet)


- Gert van Dijk (ethicus van de KNMG en lid van de regionale toetsingscommissie euthanasie),


- Karin Spaink (schrijfster en columniste)


- Eugène Sutorius (hoogleraar strafrecht UvA en lid van de initiatiefgroep "Uit Vrije Wil")


- Dick Swaab (emeritus hoogleraar neurobiologie en lid van de initiatiefgroep "Uit Vrije Wil")


- Anne-Mei The (juriste, antropologe en auteur van 'Verlossers naast God')

Café open 19.00 uur, aanvang 20.00 uur in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam. Kaarten Euro 10,- / Euro 9,- (studenten/Stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 6385606.





http://www.rodehoed.nl