Technische Universiteit Delft

Promotie: Nano-Optica

door M&C

Promotie van De heer Ir. O.T.A. Janssen: "Rigorous simulations of emitting and non-emitting resonant periodic nano-optical structures"

09 november 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. O.T.A. Janssen | Master of Science Applied Physics, Nederland
promotor | Prof.dr. H.P. Urbach TNW

Rigoreuze simulaties van emitterende en niet-emitterende nano-optische structuren

Een aantal toepassingen in de nanotechnologie gaat de komende jaren ons leven veranderen. De LED-lamp staat op het punt om de gloeilamp te vervangen. De grootste voordelen van de LED zijn dat hij energiezuinig is en veel langer meegaat. Een LED zou echter nog veel zuiniger kunnen zijn dan hij nu als een deel van het opwekte licht dat nu nog in de LED gevangen blijft eruit gestraald zou kunnen worden. Andere apparaten zoals zonnecellen en biosensoren kunnen ook nog aanzienlijk efficiënter en goedkoper gemaakt worden. LEDs, zonnecellen en biosensoren hebben gemeenschappelijk dat ze uit heel kleine structuren bestaan van de grootte orde van de golflengte van het licht. Met zulke kleine structuren kan het licht op bijzondere wijze gemanipuleerd worden. In dit proefschrift wordt een methode beschreven om het gedrag van licht in dit soort structuren door te rekenen. Het laat zien dat om de lichtopbrengst van een LED te maximaliseren, de LED als een zonnecel beschouwd kan worden die invallend licht juist zo veel mogelijk moet absorberen. Op dit door Hendrik Antoon Lorentz ontdekte reciprociteitsprincipe kan ook een rekenkundig heel efficiente optimalisatie-methode worden gebaseerd. Hiermee kunnen bestaande ontwerpen van bijvoorbeeld LEDs op een slimme manier stap voor stap worden verbeterd. In het proefschrift worden geoptimaliseerde configuraties besproken van LEDs, zonnecellen en biosensoren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.