Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 4 november 2010


Zieke beren, lachende kleuters


AMSTERDAM - Teddyberen met een gebroken poot, slangen met koorts, krokodillen met oorpijn. Het klinkt heel heftig, maar aan het einde van de dag zijn ze allemaal weer beter. Ruim duizend kleuters uit Amsterdam en omstreken zullen van 9 tot en met 12 november samen met hun zieke teddybeer naar het AMC komen. Dit jaar kunnen ook blinde en slechtziende kleuters, kleuters met concentratiestoornissen en verstandelijk gehandicapte volwassenen hun zieke knuffels meenemen.


Op één van de centrale pleinen van het AMC is deze dagen een heus berenhospitaal nagebouwd met een operatiekamer, een röntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium. In het Teddy Bear Hospital bepalen de kleuters zelf wat er mis is met hun knuffel, en ervaren wat er vervolgens in een echt ziekenhuis gebeurt.
Het doel van dit project, dat dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, is kleuters op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor 'witte jassen' en ziek zijn.
De kinderen worden begeleid door echte berendokters. Dit zijn studenten geneeskunde die op deze manier ervaring opdoen in de (medische) omgang met jonge kinderen. Aan het einde van de dag gaan zowel de kleuters als de studenten met een grote glimlach op het gezicht weer naar huis.


Initiatiefnemer van het projet is de IFMSA-NL (International Federation of Medical Students Association - The Netherlands). IFMSA-NL is onderdeel van een wereldwijd netwerk van geneeskundestudenten dat actief is in 89 landen. De organisatie bestaat uit verschillende werkgroepen die zich onder andere richten op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheid, public health en medisch onderwijs. Doel van IFMSA-NL is onder andere de vorming van cultureel en maatschappelijk bewuste geneeskundestudenten.


Noot voor de redactie (