Vrije Universiteit Amsterdam

Leidt klimaatverandering tot meer rampschade?


* Startdatum: 09-11-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Disasters and climate change: analyses and methods for projecting future losses from extreme weather


* Spreker: L.M. Bouwer


* Promotor: prof.dr.ir. P. Vellinga prof.dr. J.C.J.H. Aerts


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Laurens Bouwer onderzocht in hoeverre klimaatverandering, veroorzaakt door de mens, leidt tot meer schade door weergerelateerde natuurrampen in de komende decennia. Hoewel de economische schade van rampen, zoals overstromingen, stormen en bosbranden toeneemt, is er geen wetenschappelijke bewijs dat antropogene veranderingen in extreem weer als hoofdoorzaak aan te wijzen zijn, zo concludeert Bouwer. Aanpassing aan veranderende risico's lijkt de effectiefste manier om de toenemende gevolgen van extreem weer te verminderen tot het jaar 2050.

Een meer substantiële verandering in het klimaat wordt verwacht voor de toekomst, maar de meeste studies houden niet voldoende rekening met de gevolgen van de risico's die wij lopen. De rol van economische groei en bevolkingsgroei is in de meeste gevallen buiten beschouwing gelaten. Wetenschappelijke literatuur toont aan dat de stijging van schade vooral te wijten is aan een toename in blootstelling en waarde van kapitaal. Het proefschrift van Laurens Bouwer stelt een uitgebreide aanpak voor, dat scenario's van veranderingen in blootstelling combineert met een schademodel.

Zijn aanpak heeft als doel de bandbreedte te kwantificeren van de mogelijke ontwikkeling van toekomstige risico's van extreem weer. Uit zijn casestudy van rivieroverstromingen langs de Maas in Nederland blijkt dat antropogene klimaatverandering kan leiden tot een substantiële toename in het risico van overstromingsschade in het jaar 2040 (tot 200%). Dat is ongeveer even veel als de toename in blootstelling door veranderingen in landgebruik en toename in waarde van kapitaalgoederen gecombineerd (tot 170%). Een belangrijke conclusie is dat adaptatie door overstromingsbescherming de toename in overstromingsschade door klimaatverandering vrijwel geheel kan voorkomen.

Download het proefschrift Rampen en klimaatverandering: analyses en methodes voor de projectie van toekomstige schade door extreem weer van Laurens Bouwer.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam