Gemeente Spijkenisse


Onderzoek naar brand winkelcentrum Waterland heropend

05 november 2010

Winkelcentrum Waterland

Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag 09 november 2010 op Nederland 1 om 21.50 uur aandacht aan de brandstichting.

EUR 7.500 beloning voor gouden tip
Ruim 2 jaar geleden legde een enorme brand grote delen van winkelcentrum Waterland in Spijkenisse in de as. De brand bleek aangestoken. Ondanks uitvoerig rechercheonderzoek werden er destijds geen verdachten aangehouden. Op basis van nieuwe informatie heropent de politie nu het onderzoek.

3,5 miljoen euro schade
05 Oktober 2010 was het 2 jaar geleden dat een grote brand woedde bij de C1000 in winkelcentrum Waterland in Spijkenisse. Drie winkels, 2 restaurants en 2 bedrijven werden compleet in de as gelegd, een sporthal brandde gedeeltelijk uit en omliggende winkels liepen rook- en waterschade op. Door de enorme rookontwikkeling moesten zo'n 80 bewoners uit de directe omgeving van het winkelcentrum geëvacueerd worden.

Er vielen gelukkig geen gewonden, maar de materiële schade werd geschat op zo'n EUR 3.500.000,-. De brand bleek aangestoken. De politie startte een grootschalig rechercheonderzoek.

Onderzoek
Op de plaats delict werd destijds sporenonderzoek verricht door de Forensische Opsporing van de politie en Team Brandonderzoek van de brandweer. De politie hoorde 68 getuigen, voerde een uitgebreid buurt- en passantenonderzoek uit en bestudeerde het beschikbare beeldmateriaal zorgvuldig. Branden die eerder dat jaar in Spijkenisse waren gesticht werden uitgebreid geanalyseerd en vergeleken met de brand in winkelcentrum Waterland. Zonder resultaat. Het onderzoek leidde niet tot aanhoudingen en 21 november 2008 werd het dossier voorlopig gesloten.

Nieuwe informatie
Recentelijk kreeg de recherche echter nieuwe informatie binnen over de brandstichting in het winkelcentrum. Hierin worden ook namen genoemd van mogelijke betrokkenen. Deze informatie leidt er toe dat het onderzoeksteam opnieuw met de zaak aan de slag gaat.

Opsporing Verzocht
Op dinsdag 09 november 2010 besteedt het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de brandstichting. Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op Nederland 1 om 21.50 uur.

De herhaling is op woensdag 10 november 2010 om 11.15 uur. Hopelijk kunt u de politie helpen met nieuwe tips.

Beloning
De gemeente Spijkenisse en de verzekeringsmaatschappij stellen samen een bedrag van EUR 7.500,-- beschikbaar voor informatie die leidt tot de aanhouding van de dader(s) van deze brandstichting.

Hebt u informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek, bel dan:
* het onderzoeksteam via het algemene telefoonnummer 0900 - 88 44 (lokaal tarief)

* anoniem via de Criminele Inlichtingen Eenheid op nummer 06 - 432 56 013

* Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000

Vermeld daarbij dat het gaat om onderzoek Waterland.

U kunt ook een berichtje achterlaten op de website www.politie-rijnmond.nl