Gemeente Rotterdam

nieuw uniform voor stadswacht in rotterdam

08 november 2010 | Stadstoezicht | persbericht

Vandaag heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb in het Stadhuis van Rotterdam het startsein gegeven voor het dragen van het nieuwe uniform door de Rotterdamse stadswachten.
uniform stadswachten, fotografie: Freek van Arkel

Nieuwe uniform stadswachten

Vanaf dinsdag 9 november gaan 600 stadswachten in het nieuw de straat op. "Het is de hoogste tijd voor een nieuw tenue voor de stadswachten", zegt Fred Marree van Stadstoezicht. "De kwaliteit van het oude uniform liet volgens de dragers veel te wensen over."

Herkenbaarheid
Goede werkkleding is belangrijk, maar de herkenbaarheid van de stadswacht op straat is zeker zo belangrijk. "We vinden dat we met het nieuwe uniform hieraan ruim voldoen", legt Marree uit. "Het nieuwe uniform is uitgebreid getest, ook door stadswachten zelf. De nieuwe werkkleding is prettig om te dragen en kwalitatief sterk verbeterd." Het nieuwe uniform past goed bij de nieuwe rol van de stadswacht als dienstverlener en handhaver, zo bleek ook uit de reacties van het publiekspanel. Het uniform wordt gekenmerkt door gele accenten op de jassen en truien. Dit vergroot de zichtbaarheid en herkenbaarheid op straat.

Proefdragers
Na ruim een jaar schetsen, knippen en naaien werd het uniform door een aantal proefdragers van Stadstoezicht van april tot juli van dit jaar in de praktijk getest. Deze groep mannen en vrouwen hebben de gebruikte materialen, maar ook de praktische bruikbaarheid van het uniform getest in hun dagelijks werk als stadswacht. "De proefdragers hebben daarbij zeer kritisch gekeken naar slijtage, pasvorm en praktische toepassingen", aldus Marree.

Kritiek en draagvlak uniform stadswachten
Kort na de start van de praktijktest kwamen negatieve reacties op het uniform. De reacties hadden voornamelijk betrekking op het colbert in combinatie met de pet. Ook was er kritiek op de kleurstelling. Het colbert behoort overigens niet tot de dagelijkse werkkleding, maar is uitsluitend bedoeld voor officiële gelegenheden. "Natuurlijk hebben we goed geluisterd naar deze kritische signalen. Met name op voorstel van de proefdragers is het uniform op enkele onderdelen aangepast." Afgelopen zomer werden alle onderdelen van het nieuwe uniform door de proefdragers aan alle stadswachten geshowd. Marree: "We constateerden na afloop hiervan ruim voldoende draagvlak onder de collega's."

uniform stadswachten Ontwerp en leverancier
Het uniform is ontworpen door de Haagse modeontwerper Peter George D'Angelino Tap. Hij heeft een ontwerp gemaakt dat prima voldoet aan de gewenste functionaliteit en uitstraling. De directie van Stadstoezicht heeft na een positief advies van de kledingcommissie, bestaande uit medewerkers van deze dienst, besloten tot productie van dit ontwerp. De opdracht hiervoor werd, na een Europese aanbestedingsprocedure, gegeven aan de firma Groenendijk Bedrijfsschoenen en Bedrijfskleding B.V. in Woerden.

Aanvullende informatie

Stadwachten worden ingezet voor het bestrijden van kleine ergernissen op straat. Daarvoor zijn sinds begin 2009 al 400 stadswachten opgeleid en beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). De nieuwe stadswacht kan - naast het aanspreken van Rotterdammers op fout gedrag
- ook tal van lichte overtredingen bekeuren. Denk hierbij naast de handhaving op het parkeren, door rood licht lopen en milieuzonering, vooral aan het gooien van afval op straat, hinderlijk gedrag en alcohol op straat, het aanrichten van vernielingen, wildplassen, niet aangelijnde honden, het niet opruimen van hondenpoep en met fiets of brommer rijden op de stoep.