Rijksvoorlichtingsdienst

Pas op de plaats gevraagd van rijksambtenaren in nieuwe cao

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt het noodzakelijk dat er in 2011 en 2012 geen loonsverhoging komt voor het personeel van de rijksoverheid. Dat schrijft hij vandaag aan de vakbonden in de brief over zijn inzet voor een nieuwe CAO voor de sector Rijk. De overheidsfinanciën laten een loonsverhoging volgens hem op dit moment niet toe. Ook de verhoging van de pensioenpremies door het ABP verkleint de loonruimte. Daar komt bij dat de salarissen bij de rijksoverheid in 2010, dankzij de verhoging van de eindejaarsuitkering, gemiddeld 2% meer stijgen dan die in de marktsector. Dat maakt het volgens Donner ook verantwoord dat een loonstijging geen onderdeel uitmaakt van de CAO.

Met het oog op de reorganisaties bij de rijksoverheid wil Donner afspraken maken over sociaal flankerend beleid. Onderdeel daarvan is om bij herplaatsing van medewerkers ook te zoeken naar passende functies buiten de rijksoverheid.

Iedere rijksambtenaar die met het openbaar vervoer reist zou een OV-jaarkaart kunnen krijgen, die ook voor dienstreizen en privé kan worden gebruikt. Daarmee zou een eind gemaakt kunnen worden aan de complexe reisregelingen bij de rijksoverheid en de uitvoeringslast daarvan.

Voorgesteld wordt ook het verbod op nachtdiensten voor 55-plussers op te heffen. Het is volgens Donner niet meer van deze tijd gezonde 55-plussers enkel op grond van hun leeftijd uit te zonderen van nachtdiensten.

Rijksambtenaren zouden volgens Donner ook meer gebruik moeten kunnen maken van de mogelijkheden om plaats- en/of tijdonafhankelijk te werken. Dit maakt een goede balans tussen werk en privé mogelijk.

Samen met de bonden wil Donner werken aan een seniorenprogramma om oudere medewerkers de mogelijkheid te bieden op met plezier en in gezondheid door te werken.

Noot voor redacties (