Politie Amsterdam-Amstelland

Ontruimingen kraakpanden van start

De politie is dinsdagochtend 9 november rond 07.00 uur begonnen met het ontruimen van een aantal kraakpanden aan de evenzijde van de Schoolstraat in Amsterdam West (nabij de Overtoom). Op het moment dat de Mobiele Eenheid zich formeerde werd door een 40-tal aanwezige krakers een barricade opgeworpen. Ook werd er met verf en stenen gegooid. Vier personen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. De barricade is door middel van een shovel geruimd.

Uitspraak rechter
Na een uitspraak van het gerechtshof schrapte de gemeente maandag de meeste van de aangekondigde ontruimingen. Alleen panden aan de even zijde van de Schoolstraat, aan de Spieringhorn en bij de Maassluisstraat in Slotervaart worden ontruimd. Deze panden worden ontruimd op civiele gronden.

Ontruimen verloopt voorspoedig
Het ontruimen van de panden verloopt voorspoedig. Er zijn geen personen binnen aangetroffen. Het verkeer op de Overtoom is enige tijd stilgezet, dit komt langzaam weer op gang. Tram 1 werd omgeleid.

Spieringhorn
In de tussentijd zijn politiemensen bij een kraakpand aan de Spieringhorn in Amsterdam West geweest en daar zijn de vijf aanwezige krakers in overleg en zonder weerstand vertrokken. Het pand is overgedragen aan de eigenaar.


____________________