Nieuwe site duurzameburen.nl online - tips van de energiepioniers

09/11/2010 09:57

Duurzame Buren

We worden bestookt met voorlichtingscampagnes die ons moeten stimuleren om onze huizen te isoleren en minder energie te verbruiken. Maar waar te beginnen? Vanaf 11/11, de Dag van de Duurzaamheid, kan men deze vraag aan een duurzame buur stellen. Via de nieuwe site duurzameburen.nl komt de uitwisseling over duurzaam wonen in een stroomversnelling.

Mensen zijn eerder geneigd tips aan te nemen van vrienden en kennissen dan van voorlichtende instanties en bedrijven. Duurzameburen.nl is gebaseerd op dit inzicht. Het initiatief is een project van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE, www.duurzameenergie.org), een landelijke vereniging van 'Burgers vóór Duurzame Energie'. Veel ODE leden zijn thuis enthousiast bezig met duurzaam bouwen en wonen, energiebesparing en -productie. Via de interactief opgezette site duurzameburen.nl kunnen de energiepioniers van de ODE, maar ook alle andere gelijkgezinden uit heel Nederland, hun ervaringen en kennis delen. Niet via de zoveelste informatiebrochure, maar direct van buur tot buur: zonnepanelen plaatsen? Even een postcode invoeren, dan verschijnen stippen op de landkaart die aangeven waar in de buurt iemand woont die iets hierover kan vertellen en waar een systeem in werking te zien is. Maar duurzameburen.nl is ook een plek om gewoon rond te kijken en topics te lezen over duurzame energie thuis. En er is een pagina waarop de eigen energieverbruik kan worden vergeleken met die van de duurzame buren. Wie durft het aan?

Jan Juffermans is zo'n duurzame buur: ruim dertig jaar werkte hij bij De Kleine Aarde (centrum voor duurzaam leven in Boxtel) aan mondiale duurzaamheid en introduceerde in Nederland het model 'Mondiale Voetafdruk'. Jan leeft in een verduurzaamd huis met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en een trekbel in plaats van een elektrische deurbel. In de winter wordt de serre gebruikt als koelkast en de wastafelafvoer is gekoppeld aan het toilet. Op duurzameburen.nl staan al deze punten. Jan: 'Dit is een mooi systeem; advies uit de buurt en de praktijk, zonder commerciële belangen. Duurzame burenhulp dus.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.duurzameburen.nl