TenneT


Nederlandse en Duitse elektriciteitsmarkten gekoppeld

09-11-2010

* Hoogspanningsnetwerk van TenneT in Nederland en Duitsland nu gekoppeld aan één markt

* Grote stap op weg naar één Europese elektriciteitsmarkt

Vandaag worden de elektriciteitsmarkten van Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en de Scandinavische landen aan elkaar gekoppeld. Hiermee zijn de hoogspanningsnetwerken van elektriciteitstransporteur TenneT in Nederland en Duitsland gekoppeld aan één markt. De koppeling betekent dat een grotere Europese elektriciteitsmarkt ontstaat die consumenten verzekert van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening tegen concurrerende prijzen. Daarnaast ontstaat een grotere markt om duurzaam opgewekte energie in te kunnen passen op het hoogspanningsnetwerk.

Het koppelen van de elektriciteitsmarkten in Noordwest Europa betekent een belangrijke stap in de elektriciteitsmarkt die al jaren volop in ontwikkeling is. De eerste aanzet hiervoor werd medio 2007 gegeven met het tekenen van een 'Memorandum of Understanding" op initiatief van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, in het kader van het zogeheten Pentalaterale overleg tussen Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Als eerste grensoverschrijdende Europese elektriciteitstransporteur levert TenneT een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese energiemarkt. Al jaren geleden werd gestart met de strategie van `versterken en bouwen'. Hierbij is de focus voortdurend op Europa gericht geweest om Nederland door te ontwikkelen tot `power hub' van Noordwest-Europa. Er is daarom veel geïnvesteerd in uitbreiding van het hoogspanningsnet en nieuwe buitenlandverbindingen. Na de overname begin dit jaar van het Duitse hoogspanningsnetwerk van E.ON beschikt de elektriciteitstransporteur over 14 buitenlandverbindingen. Bovendien werkt TenneT aan nieuwe verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk (april 2011), Denemarken en twee naar Noorwegen (allen in voorbereiding).

Stabiele elektriciteitsprijzen in heel Europa
De marktkoppeling heeft grote voordelen voor alle energieconsumenten in de gekoppelde regio: het leidt tot betere marktwerking en stabiele elektriciteitsprijzen binnen de regio. De bestaande grensoverschrijdende verbindingen worden efficiënter gebruikt en de koppeling levert een level-playing field op voor de elektriciteitsmarkt. En verder kan duurzaam opgewekte elektriciteit (die vaak gepaard gaat met grote wisselingen) door een grotere markt beter worden ingepast op het hoogspanningsnetwerk.

Eén Europese markt
Gekoppelde markten maken het mogelijk om elektriciteit vrij over de netten in de verschillende Europese landen te transporteren. De energiemarkten van Nederland, België en Frankrijk zijn al sinds eind 2006 onderling verbonden. Deze koppeling heeft sindsdien zijn succes bewezen: de prijzen in de gekoppelde landen zijn grotendeels gelijk, wat betekent dat consumenten de beste prijs betalen voor elektriciteit. Sinds vandaag nemen ook Duitsland en de Scandinavische landen deel aan de marktkoppeling. Met marktkoppeling wordt de schaarse capaciteit op de buitenlandverbindingen tussen landen op een optimale wijze benut. Hierbij bepalen de elektriciteitstransporteurs de beschikbare capaciteit van de import en export en handhaven de balans tussen vraag en aanbod. De elektriciteitsbeurzen bepalen op hun beurt de elektriciteitsprijzen. TenneT zal ook de komende jaren een vooraanstaande rol blijven spelen in verdere uitbreiding van het aantal aan elkaar gekoppelde elektriciteitsmarkten.

Brochure marktkoppeling
Vanmiddag zal de brochure marktkoppeling tevens worden gepubliceerd. Hierin komt uitgebreid de werking van de handel in elektriciteit en de rol van TenneT aan de orde.