Project Gemeente Westland

verhagen

Verhagen onder de indruk van Westlandse kracht

Publicatiedatum: 09-11-2010

Op 8 november jl. bracht minister Maxime Verhagen, van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zijn eerste werkbezoek aan Greenport Westland. De minister liet zich lovend uit over de Westlandse glastuinbouwsector en noemde de sector het toonbeeld van innovatie en ondernemerschap. In de nieuwe kas van Ter Laak Orchids in Wateringen maakte hij kennis met het greenportconcept en met diverse kopstukken uit de sector, afkomstig uit het bedrijfsleven, overheid en belangenverenigingen.

"Hier komt alles samen", sprak minister Verhagen over de moderne kas van Ter Laak Orchideeën. Hij was onder de indruk van het ondernemerschap, de duurzaamheid en de innovatieve oplossingen in de potplantenkwekerij van bijna 8 hectare. De zonnepanelen, isolerende kasgevels, warmte/koude bronnen, warmtepomp, WKK's en de meervoudige ruimtebenutting waren onderdeel van de rondleiding die de minister kreeg van de gebroeders Ter Laak. De minister gaf aan onder de indruk te zijn van de schaalgrootte van de kas en de high-tech toepassingen.

Burgemeester Van der Tak complimenteerde Verhagen met het nieuwe regeerakkoord, waarin de Greenport Westland als economische topregio wordt benoemd. Van der Tak gaf aan dat het van groot belang is dat de overheid randvoorwaarden schept om de duurzaamheid vanuit de markt te stimuleren. Van der Tak sprak als voorzitter van Greenport Nederland de wens uit om samen met Ministerie van EL&I te werken aan de mainportagenda voor de komende kabinetsperiode. De tuinbouw in Nederland, vertegenwoordigd in Greenport Nederland, streeft naar dezelfde status als de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven. Het tuinbouwcluster is een sector die zowel op de handelsbalans als in werkgelegenheid een belangrijke bijdrage levert aan de economie in Nederland. Minister Verhagen gaf aan genoeg kansen en mogelijkheden in de sector te zien, waarbij zijn ministerie en de greenport gezamenlijk de krachten kunnen bundelen om de koploperspositie van de sector verder uit te bouwen.