Gemeente Maasgouw


Nieuwe hoogstamboomgaarden en heggen in de gemeente Maasgouw

In Beegden, Ohé en Laak, Wessem en Maasbracht planten medewerkers van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen komende weken hoogstamboomgaardjes.

In totaal wordt de gemeente Maasgouw dit najaar tien karakteristieke boomgaarden met hoogstamfruitbomen rijker. Mensen met huisweiden die een boomgaard willen aanleggen, kunnen contact opnemen met IKL.

Tot dertig jaar geleden waren hoogstamboomgaarden heel beeldbepalend voor het merendeel van de Limburgse dorpen. In de huisweiden groeide een keur aan Limburgse fruitrassen die voor allerlei doeleinden aangewend werden. In de jaren vijftig en zestig verdwenen veel boomgaarden door de rooipremies en de uitbreiding van de dorpen en industrieterreinen. Sinds de jaren negentig werkt IKL met heel veel partijen aan het eerherstel van de bloesem van Limburg. Met de steun van de gemeente Maasgouw en particulieren spant IKL zich in voor de terugkeer van de karakterstieke boomgaarden.

Over een aantal jaren kunnen voorbijgangers in het voorjaar genieten van de bloesem van de nieuwe boomgaarden. Dat zal met name in Beegden zijn waar IKL op vijf in het oog springende plaatsen boomgaardjes gaat aanleggen. Verder komen er boomgaarden in Wessem, Ohe en Laak en twee in Maasbracht. In totaliteit gaat het om 73 fruitbomen en de aanleg van maar 880 meter. De deelnemers konden kiezen uit een lijst van meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen. Daarbij zitten "bekende namen"als de Sterappel, Goudreinette, maar ook het Eijsdener Klumpke, Limburgse Bellefleur, Herfstpeer van Geulle en Ringelotte-pruimen. Als heg is er de keuze tussen uit diverse landschappelijke haggensoorten of een gemengde heg met daarin een mengsel van meerdere heggensoorten.

De aanplant wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Maasgouw en de stichting IKL. De eigenaren betalen een kwart van de van de kosten. Belangstellende inwoners van Maasgouw kunnen hiervoor contact opnemen met IKL of een aanmeldformulier downloaden. IKL stelt vervolgens in overleg met de deelnemer een eenvoudig plantpplan op. Vervolgens zal de Stichting I.K.L. in het najaar van 2011 de bomen en heggen aanplanten. De bomen worden voorzien van een beschermende boomkast. Bovendien zal de stichting gedurende twee seizoenen de vormsnoei aan de jonge bomen uitvoeren. Daarna is het onderhoud aan de eigenaar, die zich de praktische kennis eigen gemaakt kan hebben tijdens een snoeicursus.

Aanmeldingsformulieren via www.IKL-limburg.nl.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00