Agentschap NL


Flinke Europese steun in rug voor Nederlands onderzoek

Ruim 80 Nederlandse wetenschappers ontvingen in de eerste drie jaar van het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Commissie gezamenlijk 134 miljoen euro.

Dat blijkt uit de publicatie `Nederland in KP7', die onlangs door Agentschap NL is gepubliceerd.

In totaal heeft Nederland ruim 1 miljard euro aan onderzoeksgeld gekregen uit KP7. De 134 miljoen voor onderzoekers is afkomstig uit het Ideas-programma, een van de vier programma's binnen KP7. Ideas stimuleert de meest getalenteerde onderzoekers om de wetenschappelijke grenzen binnen hun vakgebied te verleggen. Het gaat daarbij vooral om onderzoek in nieuwe en snel opkomende wetenschapsgebieden. Het is niet noodzakelijk dat dit onderzoek in internationaal verband wordt uitgevoerd. Hiermee vormt Ideas een uitzondering binnen KP7. De uitvoering van het programma is in handen van de European Research Council (ERC).

Zevende Kaderprogramma (KP7)
Met het Europese Kaderprogramma (KP7), dat loopt van 2007 tot 2013, wil de Europese Commissie de wetenschappelijke en technologische basis van de EU verbeteren en de Europese concurrentiekracht verbeteren. Deelname aan KP7 is belangrijk voor Nederland. Het zorgt voor stimulatie van innovatie, brengt Nederlandse organisaties in contact met kennis en buitenlandse partners en draagt zo bij aan de versterking van de positie van Nederland binnen de Europese economie.

De uitdaging voor Nederland de komende periode is de deelname van het bedrijfsleven verder te verhogen en bedrijven daar goed in te ondersteunen, zodat zij maximaal profiteren van de door de EU geboden mogelijkheden.

Voor Ideas treden de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de afdeling EG-Liaison van Agentschap NL (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) samen op als National Contact Point.