Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 9 november 2010

Economische Barometer Koninklijke Metaalunie:
Mkb-metaal kruipt langzaam uit dal

De resultaten van het mkb-metaal verschillen in het derde kwartaal van 2010 nog steeds sterk per sector. De vroegcyclische bedrijven lijken te herstellen, maar de laatcyclische zitten nog volop in zwaar weer. Ander opvallend punt is dat bij de meeste bedrijven de winstgevendheid harder groeit dan de orderportefeuilles. De binnenlandse orderpositie is bij ondernemers in het derde kwartaal nauwelijks gegroeid en de te verwachten binnenlandse orderpositie blijft op hetzelfde niveau als het laatste halfjaar. De waardering van de exportorders beweegt zich al een jaar op hoger niveau dan de waardering voor de binnenlandse orders. De afname van de werkgelegenheid is in het derde kwartaal tot stilstand gekomen; voor het eerst sinds eind 2008 is er weer sprake van een lichte groei. De bedrijfsresultaten nemen per saldo bij 10% van de ondernemers toe en de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn iets positiever dan voor het derde kwartaal. Uit de resultaten van de Economische Barometer over het derde kwartaal 2010 van de Koninklijke Metaalunie blijkt dat een deel van de sector heel voorzichtig uit het dal kruipt, maar dat er ook een deel is dat nog middenin de crisis zit.

Reorganisaties grotendeels achter de rug
Bij de meeste bedrijven lijkt de winstgevendheid harder te groeien dan de orderportefeuilles. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door reorganisaties en kostenreducties die bedrijven in de afgelopen paar jaren hebben doorgevoerd. Dat de meeste reorganisaties nu achter de rug lijken, blijkt ondermeer uit het aantal gedwongen ontslagen dat in het derde kwartaal sterk is teruggelopen. Uitzondering hierop zijn de bouwgerelateerde bedrijven.

Binnenlandse orderpositie groeit nauwelijks
De binnenlandse orderpositie is over het derde kwartaal nagenoeg gelijk gebleven aan die in het tweede kwartaal. Eén op de drie ondernemers geeft aan een betere orderpositie te hebben dan het kwartaal daarvoor en een kwart heeft een slechtere orderpositie. De waardering van de orderpositie is iets beter dan in de vorige periodes, maar blijft op laag niveau. Wel zijn er -voor het eerst sinds eind 2008- meer ondernemers die de orderpositie binnenland gunstig beoordelen dan ongunstig. De verwachting voor de binnenlandse orderposities in het vierde kwartaal zijn gelijk aan die van het afgelopen halfjaar; 25% verwacht een beter kwartaal, 20% een slechter. Positieve uitschieters zijn de verspanende- en metaalwarenbedrijven, negatieve uitschieters de bouwgerelateerde en onderhoud- en servicebedrijven. Dat het herstel van de orderposities niet erg hard gaat, komt ook tot uitdrukking in de gemiddelde werkvoorraad, die al anderhalf jaar schommelt rond de 7,5 weken.

Orderpositie buitenland iets beter
Van de exporterende ondernemers geeft één op de drie aan in het derde kwartaal een betere orderpositie te hebben gehad dan in het tweede kwartaal; bijna 20% geeft aan een slechter kwartaal achter de rug te hebben. De ondernemers beoordelen hun exportorders nu al een jaar lang positiever dan de binnenlandse orders. De waardering van de exportorders wordt ook duidelijk beter; 37% is tevreden over de orderposities, 15% ontevreden. Voor het vierde kwartaal verwachten de exporterende ondernemers iets minder groei dan voor het derde kwartaal.

Werkgelegenheid
Voor het eerste sinds eind 2008 is er sprake van een lichte groei van de werkgelegenheid. 14% van de ondernemers in het mkb-metaal geeft aan meer personeel in dienst te hebben en 11% minder. Voor de inleenkrachten geldt daarentegen een kleine daling, die met name wordt veroorzaakt door de afname van inleenkrachten bij bouwgerelateerde bedrijven. Het aantal gedwongen ontslagen is de afgelopen kwartalen afgenomen van 13 naar 3%. Ook hier geldt: met uitzondering van de bouwgerelateerde bedrijven, waar bij 10% gedwongen ontslagen plaatsvonden. Het aantal vacatures in het mkb-metaal neemt voorzichtig toe. Een jaar geleden had nog 20% van de bedrijven gemiddeld 1,5 vacature; nu is dat 30% van de bedrijven. Binnen de sectoren verspaning en machinebouw bevinden zich de meeste bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.

Bedrijfsresultaten sterk wisselend beoordeeld

Bij de waardering van de bedrijfsresultaten, is nog geen duidelijke richting aan te geven. Het aantal bedrijven dat een slechter bedrijfsresultaat heeft behaald neemt af tot 18%. Echter, ook het aantal bedrijven dat een beter kwartaal achter de rug heeft neemt weer wat af; nu 28%. Per saldo heeft 10% een beter bedrijfsresultaat dan het kwartaal daarvoor. De waardering van het bedrijfsresultaat schommelt al anderhalf jaar rond 25% positief, 25% negatief en 50% neutraal. Ook hier geldt dat de bouwgerelateerde bedrijven gemiddeld negatiever zijn. Het aantal bedrijven dat winst maakt is het derde kwartaal licht gestegen van 44 naar 46%. In het derde kwartaal draait 35% quitte (tweede kwartaal 32%) en draait 19% verlies (tweede kwartaal 25%). Voor het laatste kwartaal van 2010 worden iets betere bedrijfsresultaten verwacht, in tegenstelling tot het vorige kwartaal; toen de vooruitzichten minder gunstig waren.

Investeringsbereidheid blijft slecht
In maart 2008 gaf 30% van de ondernemers aan meer te gaan investeren. Vanaf december 2008 geeft nog slechts 10% van de ondernemers aan de komende periode meer te zullen investeren. Dat is ook in het derde kwartaal van 2010 zo. Het aantal bedrijven dat minder denkt te gaan investeren is in die periode wel afgenomen van 60 naar 40% en het aandeel van net zoveel denkt te investeren is toegenomen van 30 naar 50%.

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.