Gemeente Sint-Oedenrode


08-11-2010 Beleid huisvesting arbeidsmigranten

Het college van de gemeente Sint-Oedenrode heeft beleidsuitgangspunten vastgesteld voor de huisvesting van
arbeidsmigranten in burgerwoningen in Sint-Oedenrode. Deze beleidsuitgangspunten gelden in aanvulling op het door de raad vastgestelde bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied 1997 t.b.v. de huisvesting van seizoenarbeiders op agrarische bedrijven.

Het beleid is niet alleen bedoeld om overlastsituaties te voorkomen en/of aan te pakken. Denk hierbij aan een
maximum aantal arbeidsmigranten per woning en voldoende spreiding. Het is ook bedoeld om een goed woon- en leefklimaat (leefbaarheid) te waarborgen, de sociale betrokkenheid te stimuleren en zorg te dragen voor een goede en brandveilige huisvesting.

In hoofdzaak betekent dit dat:

o huisvesting op bedrijventerreinen en in bedrijfswoningen in het buitengebied niet is toegestaan;
o huisvesting in de bebouwde kom, in kernrandzones en in burgerwoningen in het buitengebied wel is toegestaan;
o per woning is toegestaan: naast één huishouden maximaal drie arbeidsmi-granten. Als er geen sprake is van een huishouden mogen maximaal vier arbeidsmigranten die geen huishouden vormen een woning bewonen. Alleen de begane grond en de eerste verdieping van de woning mogen hiervoor worden gebruikt;
o per straatwand tussen twee zijstraten en binnen een straal van 100 meter slechts één pand/perceel in gebruik mag zijn voor de huisvesting van arbeids-migranten;
o het college voor grote woningen afzonderlijk kan besluiten huisvesting van meer dan vier arbeidsmigranten toe te staan (`hardheidsclausule').

De definitie van `grote woning' wordt nog nader omschreven.

Burgemeester Wernerplein 1 - 5492 GD Sint-Oedenrode - tel: 0413-481911 - e-mail: info@sint-oedenrode.nl