Provincie Utrecht

Van grootschalig naar kleinschalig denken

Werken in een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen is anders dan werken in een traditionele zorginstelling. Wat betekent dit voor medewerkers? In opdracht van de provincie Utrecht heeft bureau Puls onderzocht hoe medewerkers binnen kleinschalige woonvoorzieningen hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

Traditionele verpleeghuiszorg voor mensen met dementie is historisch gezien een afgeleide van de ziekenhuiszorg. Dat zie je aan de uniformen van de verzorgers, de huisvesting van cliënten op verpleegafdelingen, de wekelijkse artsenrondes en de levering van de maaltijden op plateaus.

Bewoner centraal
Met kleinschalig wonen staat de bewoner centraal. Niet het ritme van de organisatie, maar het ritme van de bewoner is het uitgangspunt. Wat betekent dit voor medewerkers? Bureau Puls concludeert dat een succesvolle medewerker de visie op kleinschalig wonen eigen heeft gemaakt en dat hij levenservaring heeft, zodat de werkzaamheden in de woning flexibel georganiseerd kunnen worden en dat de focus gericht is op 'bewoners een fijne dag bezorgen'. Verder werkt een succesvolle medewerker op basis van het leefritme van zijn bewoners en niet volgens een takenlijstje. En tenslotte ziet deze medewerker familie als onderdeel van de bewonersgroep en slaagt hij erin het 'ik ben op visite gevoel' te voorkomen.

Visie kleinschalig wonen
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat niet alleen de medewerker op de groep, maar iedereen in de organisatie de aard en visie van kleinschalig wonen moeten begrijpen. Men beschouwt een kleinschalige woning als het huis van de bewoners, waar je niet zomaar binnenvalt zonder een afspraak te maken. Leidinggevenden stralen dit uit en verspreiden deze boodschap. Bovendien verdient het werken met vaste medewerkers de voorkeur, waarbij twee coördinatoren per woning een hogere kwaliteit van dienstverlening biedt. Ook al werken verzorgenden vaak alleen op de groep, op die manier kan er een collegiale uitwisseling over de bewoners van de eigen woning plaatsvinden. Verder is gebleken dat familie van een bewoner zich gemakkelijker laat betrekken als de groep uit maximaal zes bewoners bestaat.

Meer informatie
U kunt het volledige rapport 'Processtudie randvoorwaarden competente medewerkers in kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met dementie' downloaden. U vindt het rapport en meer informatie over dementie ook in het dossier Wel Thuis op onze website.