Gemeente Zwartewaterland


¤ 10.000 beschikbaar voor burgerinitiatieven
'Samen actief' van start

De gemeente Zwartewaterland stelt ¤ 10.000 beschikbaar voor burgerinitiatieven. Tot 1 januari 2011 kunnen inwoners van Zwartewaterland onder het motto 'Samen actief' een voorstel indienen bij de gemeente en aanspraak maken op maximaal ¤ 500 per initiatief. De gemeente toetst de initiatieven aan een aantal spelregels en maakt begin 2011 bekend welke verzoeken worden gehonoreerd.

'Samen actief' is de invulling van de motie Burgerinitiatieven. Na evaluatie van dit pilot-project wordt bekeken of en op welke wijze de uitvoering van de motie vorm krijgt in 2011 en de jaren daarna.

Aanpak
Inwoners van Zwartewaterland hebben de gelegenheid om in november en december initiatieven in te dienen. Wethouder Lucas Boshove: "Ik weet zeker dat er in onze kernen, straten, en buurten ideeën genoeg leven. waarmee de woonomgeving en leefbaarheid kan worden verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een plantenbak of een aanpassing in de speeltuin. Het is goed als bewoners zelf daarin het initiatief nemen. Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op het saamhorigheidsgevoel. Als het op de uitvoering aankomt loopt het nog wel eens vast op het ontbreken van geld. 'Samen actief' kan dit probleem gedeeltelijk oplossen. "

Spelregels
De initiatieven moeten aan een aantal spelregels voldoen. Bewoners moeten samen het initiatief ontwikkelen. Dit idee moet de steun hebben van andere buurtbewoners. Daarnaast wordt van de initiatiefnemers verwacht dat zij ook zelf de handen uit de mouwen steken of op een of andere manier voor een aanvullende bijdrage zorgen. De aanvragen worden na de aanvraagtermijn beoordeeld op basis van de spelregels. Kijk voor het aanvraagformulier op www.zwartewaterland.nl. Het inschrijfformulier is ook bij de gemeente op te vragen.
----------Einde bericht

Hasselt, 9 november 2010