Radboud Universiteit Nijmegen


Nieuwe topinstituut Analytische chemie start met 16 miljoen subsidie

Datum bericht: 9 november 2010

Dertig universitaire groepen en dertig bedrijven nemen deel in een nieuw topinstituut dat breed inzetbare, geavanceerde meettechnieken ontwikkelt en ook mensen opleidt om ze te gebruiken. Vorige week ging het officeel van start.

`Meten is weten' Dat is het onderwerp van de analytische chemie. Deze wetenschap houdt zich bezig met het ontwikkelen van methoden om erachter te komen wat in een mengsel zit, een oplossing, een levende cel, een weefsel, de bodem, een dreigbrief. Kortom: een generieke wetenschap. Zeer nuttig, maar wie betaalt ervoor? De oprichting van het Topinstituut analytische chemie TI-COAST (Comprehensive Analytical Sciences ans Technology) voorziet in die leemte. Ongeveer dertig universitaire groepen en evenveel bedrijven nemen eraan deel. Lutgarde Buydens, hoogleraar Analytische chemie van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen is een van de initiatiefnemers van het topinstituut.
`Wij willen het onderzoek gaan doen dat net voor de toepassing zit en ook een kenniscentrum worden. In veel gebieden wordt nu het wiel opnieuw uitgevonden, terwijl veel methodes zowel in life sciences als de milieukunde als in de industrie toepasbaar zijn.' Voor dat onderzoek heeft het instituut deze week 8 miljoen euro subsidie gekregen van NWO en het ministerie van Economische Zaken, de partners van TI-COAST leggen datzelfde bedrag er nog eens bij.
Het Instituut zal onderzoek doen op drie focusgebieden: revolutie in resolutie (meer details kunnen meten in tijd en ruimte) intacte systemen (niet invasieve meetmethoden, bijvoorbeeld in levende cellen of in reactorprocessen) en miniaturisering (lab on a chip, robuuste, compacte appartuur voor in het veld).

Daarnaast zal het instituut een master Analytische Chemie ontwikkelen voor het WO en het HLO en onderzoeksgegevens en -apparatuur delen.

Nu het eerste geld binnen is zal het topinstituut een onderzoeks call uitschrijven waarop de deelnemende bedrijven en instellingen voorstellen kunnen doen, die door peer review worden geselecteerd. Lutgarde Buydens: `We willen natuurlijk alleen de beste ideeën laten uitwerken.'