ChristenUnie



Bodyscan is niet dé oplossing

Het vliegtuig staat klaar voor vertrek op Schiphol dinsdag 09 november 2010 11:17 Vandaag debatteerde de Transportcommissie in het EP over veiligheid in de luchtvaart. In het bijzonder de invoering van de bodyscan stond op de agenda. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is er voor de nieuwste generatie bodyscan in te voeren en met hem de meerderheid van de Transportcommissie. Van Dalen: ,,Helaas zijn deze maatregelen nodig, want we hebben te maken met terreur, gericht tegen het Westen. Maar de scan is niet dé oplossing: 100% veiligheid kan niemand garanderen."

Van Dalen riep de Transportcommissie op het debat over de bodyscan in de goede context te zien: ,,Helaas zijn deze maatregelen nodig, want we hebben te maken met terreur, gericht tegen het westen. Moslim-extremistische groeperingen zoals Al Qaida, hebben het op ons gemunt, en daarom zijn we genoodzaakt om veel geld en mankracht in te zetten. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn in onze verwachtingen ten aanzien van de laatste generatie bodyscans. Invoering daarvan is een goede stap vooruit om de luchtvaart veiliger te maken, maar de scan is niet dé oplossing: 100% veiligheid kan niemand garanderen."

De Europarlementariër stelde wel eisen aan de apparatuur: ,,Nieuwe bodyscan-apparatuur mag de gezondheid van de passagiers niet schaden, moet voldoen aan de eisen voor privacybescherming en ook moet helder en duidelijk zijn wie de kosten van de invoering gaat dragen."