Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


Jeruzalem

---

Een miljoen subsidie voor Jeruzalem

Persbericht

9 november 2010
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte donderdag 4 november 2010 bekend dat Jeruzalem als voorbeeldproject een klein miljoen subsidie ontvangt in het kader van de tender 2010 van de Innovatieregeling Mooi Nederland. Met het programma Mooi Nederland wil het Rijk zorgvuldig ruimtegebruik stimuleren, verrommeling tegengaan en zorgen voor een betere ruimtelijke kwaliteit.

De wijk Jeruzalem in Amsterdam Oost heeft als eerste naoorlogse wijk in Nederland de status van rijksmonument gekregen vanwege zijn bijzondere architectuur, groenstructuur en stedenbouwkundige opzet. De bijzondere woningen voldoen echter niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom is herontwikkeling nodig. Er is gekozen voor een integrale aanpak waarin zowel woningen en voorzieningen als de openbare ruimte worden aangepakt.

Foto: Jeruzalem

De partners in het gehele proces: Stadsdeel Oost, woningstichting De Key, woningcorporatie Rochdale, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam (BMA) hebben allemaal een aandeel gehad in een uitgebreid voorbereidingstraject. Dit traject heeft geresulteerd in een stedenbouwkundig plan waarin een zorgvuldige afweging is gemaakt tussen vernieuwing en behoud van cultuurhistorische waarden.

Jeruzalem wordt de komende jaren getransformeerd naar een wijk die op energiegebied klimaatneutraal en daarmee zelfvoorzienend zal zijn. De opgave en doelstelling van dit project is om de verschillende duurzame energievoorzieningen zodanig in het gebied in te passen dat het klimaat gespaard wordt zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijke kwaliteit. Dit alles leidt tot meer bouwen met minder ruimtegebruik en een kwalitatief betere openbare leefruimte. Op deze wijze wordt het historische karakter van de wijk Jeruzalem behouden.

Van de 32 projecten die deze subsidie ontvangen, krijgt Jeruzalem de hoogste bijdrage, namelijk EUR 971.928. Dit bedrag is bestemd voor de investeringen door Rochdale en De Key. Volgens de eerste globale inschatting is bijna 7 ton voor Rochdale en bijna 3 ton voor De Key gereserveerd.

Begin november werd bekend dat Rochdale zijn plannen voor Jeruzalem mogelijk twee jaar uitstelt. De Raad van Commissarissen van Rochdale neemt hierover binnenkort een besluit. Het is nog niet duidelijk wat deze intentie tot uitstel betekent voor de uitvoering van het project Jeruzalem. Stadsdeel Oost, BMA, Rochdale en De Key inventariseren op dit moment alle consequenties.

Meer informatie over het project Jeruzalem vindt u op: www.oost.amsterdam.nl/jeruzalem.

---