Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF: Huishoudboekje van de zorg is niet op orde

09 november 2010

Waarom moeten alle Nederlanders fors meer betalen voor de gezondheidszorg? Wat levert ons dat op? En waar gaat al dat geld naartoe? Aan de vooravond van het debat over de begroting van gezondheidszorg roept patiëntenfederatie NPCF de overheid en de zorgverzekeraars op om die vragen te beantwoorden.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de NPCF zich af waarom we meer moeten betalen voor de zorg, en waar dat geld aan wordt besteed. De zorgpremie stijgt niet alleen in het komende jaar met ruim 100 euro, maar ook in de jaren daarna. We zullen in 2014 minimaal veertienhonderd euro per jaar kwijt zijn voor een basisverzekering.

De NPCF vindt het onnodig dat iedereen zo fors moet bijdragen aan de gezondheidszorg, terwijl niet alles wordt aangewend om de zorg beter te maken en daarmee gezondheidswinst te behalen. Er gaat nog teveel geld naar onnodige zorg, onnodig dure zorg, en slecht gecoördineerde zorg. De NPCF vindt dat deze `luchtbellen' in de zorg beter moeten worden aangepakt. Zo komen dubbele behandelingen nog te vaak voor en kan de zorg vaak slimmer worden georganiseerd.

Onlangs bleek uit onderzoek van Volkskrant Banen en onderzoeksbureau Newcom dat ook zorgpersoneel denkt dat met een efficiëntere organisatie meer bespaard kan worden dan door te bezuinigen.

Naast een flinke stijging van de zorgpremie wil het kabinet een aantal zaken schrappen uit de basisverzekering. Zo worden straks behandelingen niet meer vergoed van aandoeningen als chronische voorhoofdsholteontsteking, lichte vormen van incontinentie, lichte vormen van angststoornissen, depressie, cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

De NPCF vindt deze ingreep riskant, temeer omdat verwaarlozing van dit soort aandoeningen kan leiden tot meer schade aan de gezondheid en daarmee tot hogere kosten. De NPCF pleit dat een simpele en goedkope behandeling van deze aandoeningen met een lage ziektelast blijven behoren tot het basispakket.