"Innovatieve brand- en rookbestrijdingsmiddelen worden genegeerd"

09/11/2010 12:05

Liberty Gasturbine Holland

De afgelopen twee weken hebben er wederom een aantal branden gewoed met grote gevolgen. Het ging hierbij om branden in de parkeergarage Appelaar in Haarlem, in de parkeergarage onder een appartementencomplex in de Spaarnoogstraat in Haarlem, in een vleesverwerkingsbedrijf in Weurt en een aantal loodsen op bedrijventerrein Staalwijk in Dronten. Dergelijke grote branden hadden allen voor grote rampen kunnen zorgen, al dus Michel Kooij, directeur Liberty Gasturbine Holland BV/Steamexfire BV.

Denk aan ondermeer de aantasting van de funderingen van de parkeergarages. Boven op deze ondergrondse parkeergarages in het centrum van Haarlem staan respectievelijk een theater en een appartementencomplex. Bij een dergelijke grote brand is het risico groot dat de fundering van de gebouwen wordt aangetast en het gebouw moet worden afgebroken.

Maar ook de enorme rookontwikkelingen die ontstonden bij de branden in het vleesverwerkingsbedrijf en de loodsen in Dronten, waar ondermeer een autospuiterij was gevestigd. De brandweer meldt doorgaans dat "er geen gevaarlijke stoffen gemeten zijn". Welnu, als burger weet men niet wat de brandweer meet. De brandweer werkt normaliter niet met een gaschromotograaf waarmee ondermeer nauwkeurig het carbon monoxide (CO) wordt gemeten. Een stof die zeer schadelijk is voor de volksgezondheid.

Tijdens het blusproces worden nog te vaak brandweermannen in een brandend object gestuurd met alle risico's van dien. Denk aan de brand in De Punt, 2 jaar geleden, met drie doden als gevolg.

En dit alles terwijl er op diverse locaties in Nederland bij bedrijven hulpmiddelen 24 uur per dag gereed staan die zeer goed toepasbaar zijn voor het blussen van grote branden met een enorme rook ontwikkeling. Echter, er is geen brug tussen het bedrijfsleven en de brandweer(overheid), zo meent Michel Kooij, directeur Liberty Gasturbine Holland BV/Steamexfire BV.

Het bedrijfsleven krijgt geen voet aan wal binnen de brandweerorganisaties in Nederland om hun potentiële, innovatieve oplossingen op het gebied van brandbestrijding te lanceren c.q. beschikbaar te stellen bij grote calamiteiten. Zogenaamde COPI's en verantwoordelijken zijn tijdens een grote calamiteit niet bereikbaar voor het bedrijfsleven. Meldkamers fungeren als callcenter en geven geen contactgegevens of informatie door die vanuit het bedrijfsleven worden aangeboden. Communicatie tussen de verschillende calamiteitendiensten verloopt moeizaam. Het systeem van veiligheidsregio's werkt niet afdoende. Zo bewijst de gang van zaken rondom grote calamiteiten en rampen keer op keer.

Echter, de beleidsmakers weigeren om hier iets constructiefs aan te doen. De kennis van brandbestrijding en brandbestrijdingsmiddelen staat op een schrikbarend laag niveau in Nederland in vergelijking met omliggende landen. Zo leert de ervaring door het bedrijfsleven.

Beleidsmakers, open uw deuren voor de (innovatieve) middelen en kennis die in het bedrijfsleven voorhanden is! Afbrandscenario's hoeven niet bij voorbaat te worden toegepast. De situatie in Nederland is inmiddels al zodanig dat men liever een afbrandscenario toepast waardoor de verzekeringspremie omhoog gaat. De burger en het bedrijfsleven worden hiervan de dupe. Deze neerwaartse spiraal moet en kan doorbroken





http://www.steamexfire.nl