Duurste Nederlandstalige strip verkocht voor 12.000 euro

09/11/2010 12:18

Catawiki.nl

Het duurste Nederlandstalige stripboek "De vrolijke avonturen van Doris Dobbel" is voor 12.000 euro verkocht op Catawiki (www.catawiki.nl). De koper is een Nederlandse verzamelaar. Dat is bijzonder omdat de strip vooral in Vlaanderen populair en gezocht is. De strip werd deze zomer bij toeval ontdekt in een tweedehandswinkel voor de prijs van één euro. Het vorige record was voor een ander exemplaar van Doris Dobbel waarvoor in 2002 9.700 euro werd betaald op een veiling in Gent. Catawiki is een online catalogus en handelsplatform voor verzamelaars. De Doris Dobbel strip is te bekijken via www.catawiki.nl/dorisdobbel.

Doris Dobbel is een strip van de Vlaamse auteur Marc Sleen, bekend van de stripreeks Nero. Het album verscheen in 1952 maar was alleen te winnen als prijs bij een wedstrijd. Vermoedelijk zijn er honderd stuks gedrukt. Daarvan zijn nog slechts zes complete exemplaren bekend, inclusief het nu verkochte album dat in een uitzonderlijk mooie conditie verkeert. De verkoper bood het op Catawiki te koop aan voor 14.000 euro. Het is nu voor iets minder verkocht.

René Schoenmakers, mede-oprichter van Catawiki, is verbaasd dat de strip niet door een Vlaming is aangekocht: "De stripwereld ging er van uit dat deze strip naar een Vlaamse verzamelaar zou gaan. Het is toch Vlaams cultureel erfgoed. Marc Sleen had naar verluidt zelf ook geen exemplaar meer. Ik had er geen rekening mee gehouden dat de koper een Nederlander zou zijn." Over de prijs is hij minder verbaasd: "In Amerika zie je de laatste jaren een sterke waardestijging van de topstukken onder de strips. De eerste uitgaven van Batman en Superman zijn dit jaar meerdere keren geveild voor meer dan een miljoen dollar per stuk. In de dertiger jaren kon je deze comics voor tien dollarcent kopen. Deze strips worden steeds vaker door beleggers gekocht. Het rendement is zeer goed. Je ziet dit nu overwaaien naar Europa. De eerste uitgave van Kuifje in het Frans is dit jaar voor 30.000 euro geveild, niet eens in topkwaliteit. Ik verwacht dat de waarde van de Europese topstukken onder de strips sterk zal stijgen. Ten opzicht van Amerika is nog een inhaalslag te maken."

Doris Dobbel was een gagstrip die van 1950 tot 1967 in het blad De Middenstand liep. De gags draaien rond Doris Dobbel, een dikke, sigaren rokende man. Doris is een slager die op allerlei manieren een welgesteld middenstander probeert te worden. Zijn jonge, maar ijdele echtgenote zeurt voortdurend om geld. Daarbij krijgt Doris het vaak aan de stok met zijn buurman, Jan Janssen, die óók een slagerszaak uitbaat, vlak naast de zijne.

Andere dure Nederlandstaligs strips zijn de originele uitgaven van de eerste Suske en Wiskes ("Rikki en Wiske" en "Op het eiland Amoras"), de eerste Nero's ("Het geheim van Matsuoka" en "Beo de verschrikkelijke") en de eerste uitgave van Blake en Mortimer (de genummerde versie van "Het geheim van de Zwaardvis"). In de Catawiki catalogus staat de waarde van deze strips. Zo ontdekte de Vlaamse verkoper van de Doris Dobbel ook hoe waardevol zijn strip is.

Over Catawiki

Catawiki is de online catalogus van alles dat wordt verzameld. De catalogus wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Op basis van de centrale catalogus kun je ook verzamelobjecten kopen en verkopen. Daardoor kun je verzamelobjecten snel aanbieden zonder zelf gegevens en afbeeldingen in te voeren. Hiermee onderscheidt Catawiki zich van handelsplatformen als eBay en Marktplaats. Ook is zo het prijsverloop van een verzamelobject te volgen. De Catawiki catalogus heeft voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date. Er is ook een versie voor de smartphone. Daarmee heb je altijd je verzameling bij je.

De site is november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn een miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 50 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 350.000 stripboeken en 650.000 postzegels te koop aangeboden. Dit is het grootste aanbod in de Benelux. De naam Catawiki is een samentrekking van catalogus en wiki. Een wiki is een website waarop bezoekers zelf eenvoudig informatie kunnen toevoegen of aanpassen. De term wiki is bekend van Wikipedia, de online encyclopedie. Het komt uit het Hawaïaans en betekent 'snel, vlug'. In juli 2010 stapten de investeerders Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in Catawiki. Catawiki won vorige week bij de uitreiking van de Accenture Innovation Awards de publieksprijs en de juryprijs in de categorie Beste Website concept. Catawiki is gevestigd in Assen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.catawiki.nl

http://www.catawiki.nl