Gemeente Den Helder

Pluimen voor maatschappelijk actieve Heldernaren 2010-11-09

Burgemeester Schuiling en wethouder Bruin reiken op dinsdag 9 november `pluimen' uit aan inwoners van Den Helder die zich op positieve wijze ingezet hebben in hun wijk of buurt.

Veel inwoners werken op allerlei manieren belangeloos mee aan de kwaliteit van de stad. Sinds enkele jaren complimenteert de gemeente Den Helder deze inwoners, die zich op wijkniveau zichtbaar inzetten. Daarmee helpen ze de gemeentelijke doelstellingen van het wijkgericht werken te realiseren.

Dit jaar gaan de 'pluimen' naar:

Ruud Kwast (Julianadorp)
De heer Kwast is al jarenlang de motor achter de Belangen Vereniging Julianadorp. Hij beheert het secretariaat en de website van de vereniging. Voorts is hij initiatiefnemer voor de versieringen tijdens de viering van 100 jaar Julianadorp. Hij is een echte doener en niet te beroerd om letterlijk de handen luit de mouwen te steken; zo plaatste en schilderde hij de tulpobjecten langs de toegangswegen van Julianadorp. Hij heeft een solide netwerk en fungeert als betrokken bruggenbouwer.

Petra Albers (Stad binnen de Linie)
Mevrouw Albers is werkzaam als Facilitair Manager bij verzorgingshuis Ten Anker. Daarnaast verricht zij vele andere activiteiten, waarbij zij werk en privé niet altijd gescheiden weet te houden. Haar motivatie om zich in te zetten voor de noden van anderen is bijzonder groot. Ze verzorgt het vervoer van ouderen en doet boodschappen voor mensen die dit zelf moeilijk kunnen. Ook zet zij zich in voor de bewoners van verzorgingshuis Prinses Margriet. Voorts was ze actief bij de organisatie van de `Dag voor Jong en Oud' in de Visbuurt en bij de festiviteiten rond 200 jaar Visbuurt. Tijdens laatstgenoemd evenement verzorgde zij een theetuin bij de Jac. Thijsseschool, gericht op ontmoeting tussen buurtbewoners en gasten van buiten. Bovendien is zij medeorganisator van het Last Minute Summer Event.

Hannie Maasland (Stad binnen de Linie)
Mevrouw Maasland zet zich in voor de kinderen en jongeren in de Visbuurt. Zij is nauw betrokken bij een project van de gemeente en Jantje Beton om het oostelijk deel van de Stad binnen de Linie kindvriendelijker te maken. Hiervoor benadert zij kinderen om hen zelf te laten vertellen wat ze in hun wijk belangrijk vinden. Ook zet zij zich al jarenlang vrijwillig in voor de JEVAK (JeugdVakantie). Zij was actief bij de organisatie van de Visbuurtweek en sinds kort is zij bestuurslid van de Belangen-vereniging Visbuurt. Mevrouw Maasland maakt zich graag nuttig in de wijk en zet zich op allerlei terreinen in.

Martin Middel (Nieuw Den Helder)
De heer Middel houdt het Cruijff Court schoon en opgeruimd. Met allerlei gereedschappen, variërend van onkruidmes tot een zelfaangeschafte gemotoriseerde bladblower, houdt hij de omgeving schoon. Hij draagt het Cruijff Court, waar hij recht tegenover woont, een warm hart toe en vindt het belangrijk dat het in goede staat blijft. Naar eigen zeggen kan hij dat beter dan de professionele bedrijven en de praktijk lijkt hem nog gelijk te geven ook. Daarnaast verzamelt hij ballen die iedereen mag gebruiken voor op het Cruijff Court. Voorts volgt hij momenteel een EHBO-cursus om geblesseerden de helpende hand te kunnen bieden. Bovendien werpt hij zich op als opbouwwerker: hij stimuleert velen die rondhangen in de omgeving van het Cruijff Court tot beter gedrag en draagt volop bij aan de activiteiten van Stichting Paranti. De resultaten daarvan zijn merkbaar. Hij laat daarmee zien wat voor verschil één wijkbewoner soms al kan maken.

Richandel Farrell, Shuramley Daniël (Nieuw Den Helder) Deze twee broers zijn initiatiefnemer van de `Stichting Paranti'. Deze stichting richt zich statutair op "het in de gemeente Den Helder organiseren van sport- en culturele activiteiten, al dan niet in een samenwerkingsverband." Anders gezegd: zij willen de sfeer en het imago van Nieuw Den Helder-centrum verbeteren. Paranti heeft dit jaar verschillende succesvolle voetbal- en dominotoernooien georganiseerd. Ook heeft zij de nationaal bekende stand up-comedian Jandino Asporaat, voorafgaand aan zijn voorstelling in de Kampanje, uitgenodigd in de wijk. Richandel en Shuramley zijn ambitieus en willen hun activiteiten uitbreiden, zoals naar huiswerkbegeleiding voor Antilliaanse kinderen. Zij hebben een merkbaar positieve invloed op bewoners en omgeving van de Eendrachtstraat.

Solange Silberie (Nieuw Den Helder)
Mevrouw Silberie is een gedreven vrouw die weet wat ze wil. Zij is geestelijk moeder en aanjager van verschillende activiteiten voor inwoners van Nieuw Den Helder. Zo heeft zij, samen met Sportservice Den Helder, een zwemactiviteit voor allochtone vrouwen in het leven geroepen. Door haar enthousiasme is dit initiatief uitgegroeid tot een vaste activiteit waar een grote groep vrouwen aan deelneemt. Voorts is zij initiatiefnemer van het project `taalontmoetingen', waarbij allochtonen de Nederlandse taal leren aan de hand van ontmoetingen op leuke plekken in de stad. Tot slot trekt zij stevig aan de touwtjes van de `Stichting De Parel', een stichting die Kerkelijke en sociale activiteiten voor vooral inwoners van Antilliaanse afkomst organiseert. De in Den Helder inmiddels zeer bekende brassband Los Elegidos is een van de vruchten van deze stichtingsactiviteiten.

Joop Lahnstein (De Schooten)
De heer Lahnstein ruimt iedere morgen het vuil op dat hangjongeren op straat hebben achtergelaten. Vanuit zijn flat aan het Heiligharn heeft hij zicht op de plekken waar veel jongeren, vooral in de avonduren, rondhangen. Net als veel andere bewoners ergert hij zich aan de overlast die daar regelmatig mee gepaard gaat, maar als één van de weinigen doet hij er ook wat aan. Naar eigen zeggen houdt hij van een schone omgeving en kan hij troep op straat gewoonweg niet aanzien. Hij kent de jongeren en probeert ze te bewegen de troep op te ruimen. Helaas zonder resultaat en dan ruimt hij alles zelf maar weer op. Dankzij hem is de omgeving van het Heiligharn altijd piekfijn in orde.