Provincie Utrecht

Aanpak eenzaamheid vereist maatwerk

Alleato heeft in opdracht van de provincie Utrecht een inventarisatie gemaakt van de aanpak van eenzaamheid/sociaal isolement in de provincie Utrecht. Drie zaken vallen op. Ten eerste is de huidige aanpak van eenzaamheid te grofmazig. In de aanpak is veelal geen onderscheid in doelgroepen, terwijl 'de groep eenzamen' gemêleerder is dan je zou denken.

Anders dan vaak gedacht wordt, zijn niet de ouderen of jongvolwassenen het meest eenzaam, maar mensen van middelbare leeftijd die hun partner hebben verloren door echtscheiding of overlijden. Ten tweede is er weinig aanbod op maat. Juist doordat de eenzaamheidsproblematiek zo divers is, zou er een breed aanbod van interventies tegen eenzaamheid gecreëerd moeten worden. Als laatste valt op, dat emotioneel gerichte activiteiten in het huidige aanbod nauwelijks voorkomen. Terwijl voor sommige sociaal geïsoleerden of eenzamen gespreksgroepen of een cursus 'leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid', de meest effectieve aanpak is.

Lokale projecten
De provincie Utrecht is betrokken bij vier lokale projecten rondom eenzaamheid in de gemeenten Amersfoort, Utrecht, Nieuwegein en Veenendaal. De uitvoering van de projecten ligt in handen van Alleato (Veenendaal) en van Lesi (de drie overige gemeenten). Bij deze projecten staat de signalering van eenzaamheid en sociaal isolement voorop. De kennis en ervaring uit de projecten worden ingebracht in de kenniskring 'Van sociaal isolement naar sociale inclusie', die onderdeel uitmaakt van de Wmo werkplaats Utrecht. De werkplaats is opgezet voor het ontwikkelen, onderzoeken en doorgeven van praktijkkennis op het gebied van de Wmo, toegespitst op 'community care': zorg in en door de gemeenschap van burgers in kwetsbare posities.

Meer informatie
Vanaf 1 december kunt u de rapportage 'Inventarisatie aanpakken eenzaamheid/sociaal isolement in de provincie Utrecht' downloaden op de pagina Documenten en downloads in het dossier Wel Thuis op onze website.

Lees meer informatie over de kenniskring 'Van sociaal isolement naar sociale inclusie' van de Wmo werkplaats Utrecht. De eerstvolgende kenniskring is op 14 december van 13.30 -16.30 uur.

Voor algemene informatie:
welthuis@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 99