Openbaar Ministerie

18 maanden geëist voor illegale handel in electronica-afval

9 november 2010 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Zwolle gevangenisstraffen tot 18 maanden geëist tegen vier mannen uit Deventer die worden verdacht van een omvangrijke, illegale handel in elektronica-afval. Dit afval werd onder andere `gedumpt' in Ghana en Oost-Europa.

Onderzoek

Het onderzoek door de Politieregio IJsselland, in samenwerking met Noord- en Oost Gelderland en het Interregionaal Milieu Team startte in november 2008. De verdachten zamelden vermoedelijk op grote schaal, illegaal elektronisch afval en witgoed in bij diverse winkeliers in Overijssel en de rest van Nederland. Ze waren daartoe niet bevoegd en hielden de spullen zodoende buiten het circuit van milieuverantwoorde verwerking. Ze verkochten het afval vervolgens met winst door aan handelaren, die 't verscheepten naar Ghana of Oost-Europa.

18 maanden gevangenisstraf

De 34-jarige verdachte hoorde 18 maanden tegen zich eisen, omdat hij met de handel is begonnen. De officier van justitie eiste tegen de andere verdachten van 30, 30 en 38 jaar 12 maanden gevangenisstraf. De officier van justitie vindt een gevangenisstraf op de plaats, omdat de verdachten alleen aan hun eigen verdiensten gedacht hebben. Ze frustreerden met hun activiteiten het systeem van milieuverantwoorde verweking. Ze bekommerden zich niet om waar het afval terecht zou kunnen komen en of het daar op verantwoorde wijze verwerkt zou worden. In Ghana belande een meerderheid van de electronische apparaten en koelkasten met CFK's op een stortplaats. Veelal kinderhanden slopen daar de bruikbare materialen eruit. Tijdens het slopen komen giftige stoffen vrij, waartegen zij zich niet kunnen beschermen.

Beslag

De verdachten, die een uitkering hadden, hebben vermoedelijk honderdduizenden euro's verdiend aan de illegale handel. Per ingenomen apparaat maakten zij zo'n 10 à 15 euro winst. Ze haalden tientallen apparaten per week op. Het Openbaar Ministerie streeft er naar om het crimineel verkregen vermogen zoveel mogelijk af te pakken. Er is beslag gelegd op bijna anderhalve ton aan contant geld, vier woningen en een bedrijfspand van de verdachten.

Evoa

Het exporteren van electronisch afval zonder vergunning is een misdrijf, vastgelegd in de Europese regelgeving (EVOA). Achtergrond van de regelgeving voor afvalstoffen is het hoogwaardig en milieuhygiënisch verantwoord verwerken of hergebruiken van afvalstoffen in Nederland en binnen de EU. Dat is duurder dan bijvoorbeeld het storten en dumpen of laagwaardig verwerken en hergebruiken. Met het niet naleven van de regels van de EVOA zijn grote winsten te behalen. Overtreding van de EVOA kan leiden tot concurrentievervalsing en kan daarnaast grote milieuschade met zich brengen.