Maritieme sector wil gezamenlijk investeren in innovatie

09/11/2010 13:00

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

De Maritime Innovation Council heeft op 9 november de nieuwe innovatieagenda voor de maritieme sector in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag gepresenteerd. Ook is de nieuwe economische impactstudie van de maritieme cluster aan de politiek aangeboden. Beide documenten tonen het belang van investeringen in de maritieme cluster aan.

De innovatieagenda 'Nederland: De Maritieme Wereldtop' bouwt verder aan de successen van de huidige maritieme innovatieregelingen, zoals het Maritieme Innovatie Programma (MIP) en de Subsidieregeling Maritieme Innovatie (SMI). De agenda geeft een visie op vijf sectorbrede thema's en biedt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De thema's zijn transport, duurzaamheid, concurrentie, veiligheid, energie en grondstoffen.

De clusterstudie uitgevoerd in opdracht van Stichting Nederland Maritiem Land laat zien dat de maritieme cluster van groot belang is voor de Nederlandse economie. De studie geeft nieuwe inzichten in de economische samenhang binnen de cluster. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de thema's innovatie en internationalisatie.

De maritieme cluster kent een R?-intensiteit van 3,3%, bijna het dubbele van dat voor de Nederlandse economie als geheel (1,7%). De R?-uitgaven in de maritieme cluster stegen in de periode 2002-2009 met 35%, ruim het dubbele van de stijging voor Nederland als totaal (+ 16%).

De maritieme bedrijven willen deze trend doorzetten en hebben met de innovatieagenda een eerste aanzet gegeven voor de inhoudelijke innovatieprogramma's voor de komende jaren.

Met de twee studies geeft de maritieme sector een concrete invulling van het nieuwe bedrijfslevenbeleid, dat thans binnen de overheid in ontwikkeling is. De maritieme cluster wil samen met de overheid verdere concrete invulling geven aan een Topgebied Maritiem.

Initiatiefnemers van de agenda zijn Maritiem Kennis Centrum, CBRB (binnenvaart), IRO (offshore), KVNR (zeevaart), Scheepsbouw Nederland (scheepsbouwindustrie), Haven Amsterdam en Havenbedrijf Rotterdam. Bij de uitwerking van de thema's worden tevens aanpalende sectoren zoals jachtbouw, waterbouw en visserij betrokken.

De heer Sjef van Dooremalen, voorzitter van de Maritime Innovation Council, gaf tijdens zijn presentatie op 9 november aan dat het bedrijfsleven bereid is te investeren in een positie aan de wereldtop. De maritieme sector vraagt de overheid mee te investeren ten bate van de internationale concurrentiekracht van de sector. Bijvoorbeeld via moderne regelgeving, launching customership, toponderwijs, invulling van internationaal beleid en via investeringen in innovatie en fundamentele kennisontwikkeling.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kvnr.nl