Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Officiële start fytosanitair opleidingscentrum COPE in Kenia

In Nairobi startte 27 oktober officieel het fytosanitair opleidingscentrum Centre of Phytosanitary Excelence (COPE). COPE is ontstaan uit het CABHORT-project om de fytosanitaire inspectie in Kenia te versterken.

COPE is het gevolg van samenwerking tussen de regionale National Plant Protection Organisations (NPPO's), de private sector en internationale stakeholders zoals de Plantenziektenkundige Dienst (PD) met fondsen van Standards and Trade Development Facility (STDF)van de WTO. Een aantal instellingen, de handel in Kenia en een aantal partners daarbuiten constateerden de behoefte aan training op het fytosanitaire hoofdstuk van het Sanitary and Phyto-Sanitary (SPS)-hoofdstuk van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)-overeenkomst.

Ambitieuze plannen
Uit het gepresenteerde businessplan tijdens de officiële start van COPE blijkt dat er een serie cursussen zijn ontwikkeld voor verschillende doelgroepen.De doelgroep heeft een breed bereik van het management van een NPPO; via de inspecteurs tot de scouts van de tuinders. Daarnaast wordt er een Pest Risk Analysis (PRA)-team opgericht om als eerste voor Oost-Afrika een onderbouwde quarantainelijst van schadelijke organismen op te stellen. Ambitieuze plannen die bij een goede publiciteit en de nodige financiering zeker verwezenlijkt kunnen worden. De komende jaren blijft een `management board' de activiteiten volgen en sturen. In deze `board' zitten naast de PD als NPPO van de nVWA, vertegenwoordigers van de Universiteit van Nairobi, de Keniaanse NPPO, de Keniaanse PD, KEPHIS, het Europese Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC)-bureau, IAPPC, Central Agricultural Bureaux (CABI), de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en de NPPO van Zambia en Oeganda.

Exportproblemen door schadelijke organismen
De handel in snijbloemen, met name rozen, vanuit Oost-Afrika is de laatste jaren enorm toegenomen. Kenia is nog steeds de leider in exportvolume, maar het exportvolume van snijbloemen uit Ethiopië neemt snel toe. Daarnaast is er een kleiner volume uit Tanzania, Oeganda, Zambia en Mozambique. De fytosanitaire eisen van de EU hebben de laatste jaren gezorgd voor een aantal problemen voor de export van de snijbloemen door de aanwezigheid van voor de EU schadelijke organismen. De handel liep daardoor gevaar om sterk beperkt te worden. Kennis van deze fytosanitaire eisen en de wijze waarop daar in de exportinspectie rekening gehouden moet worden is een zorgpunt en vraagt de nodige training op capaciteitsopbouw

Internationale stakeholders
Naast de Plantenziektenkundige Dienst bevinden zich onder de internationale stakeholders: het regionale kantoor van de Food and Agricutural Organisation (FAO), de International Plant Protection Convention (IPPC), de Inter-African Phytosanitary Council (IAPSC) en CAB International (CABI).