Aardwarmteboring in Den Haag succesvol afgerond

09/11/2010 13:11

Aardwarmte Den Haag

Aardwarmte Den Haag heeft in oktober de diepe boring van de tweede aardwarmteput uitgevoerd. Via deze injectieput gaat het aardwater terug de aarde in nadat de warmte aan de klant is geleverd. De afgelopen dagen is de put uitgebreid getest en de resultaten zijn positief. Frank Schoof en Eric Muller, de directieleden van Aardwarmte Den Haag, zijn zeer tevreden. Want dit betekent dat de aardwarmteboring in Den Haag succesvol is en er in de komende jaren zo'n 4.000 woningen en bedrijven op deze duurzame energiebron aangesloten kunnen worden.

Eind september is de eerste put, de productieput, met positief resultaat getest. De eerste put kan de gewenste hoeveelheid aardwater van 150 m3 per uur produceren met een temperatuur van 75 graden Celsius. Dit is ruim voldoende om de beoogde 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest te verwarmen. De tweede put heeft dezelfde positieve resultaten behaald en kan de gewenste hoeveelheid van 150 m3 water per uur verwerken. Nu beide putten gereed zijn, is de diepe boring in Den Haag afgerond.

Inspireren

"Aardwarmte Den Haag heeft dit pioniersproject met succes afgerond. Voor het eerst in Nederland is midden in een woonwijk geboord naar aardwarmte en wordt het op zo'n grote schaal toegepast voor de verwarming van woningen. Gebruikers van aardwarmte merken geen verschil ten opzicht van traditionele verwarming. Het is even comfortabel, maar dan een stuk milieuvriendelijker. Een duurzame samenwerking van zes partijen heeft dit mogelijk gemaakt. Samen voor een duurzame stad. Wij zijn trots en hopen dat dit succes ook anderen zal inspireren om soortgelijke projecten in Nederland op te starten", aldus de directie.

Ontruimen boorlocatie

Vanaf deze week ruimt aannemer WPMI de boorlocatie op. De 38 meter hoge boorinstallatie wordt afgebroken en vervoerd, gevolgd door de tien meter hoge geluidwerende wand die rondom de locatie staat. Het boorterrein wordt vervolgens verder ontruimd. Medio december zijn alle werkzaamheden gereed. Op het terrein blijven alleen de deksels van de twee aardwarmteputten zichtbaar.

Aardwarmte Den Haag

Gemeente Den Haag, energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux en woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen hebben de krachten gebundeld en Aardwarmte Den Haag v.o.f. opgericht om een uniek en duurzaam aardwarmteproject te realiseren. Aardwarmte Den Haag boort naar aardwarmte op ruim 2.000 meter diepte. Hiermee worden straks ruim 4.000 nieuwe en bestaande woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest verwarmd. Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo'n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt dat 5.000 ton CO2- uitstoot. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Aardwarmte Den Haag draagt met dit project hier stevig aan bij.


---

ACHTERGRONDINFORMATIE

Diepe boring

Medio juli 2010 is Aardwarmte Den Haag gestart met de diepe boring. Een grote boorinstallatie van 38 meter hoog boort twee putten op ruim 2.000 meter diepte, één put om het warme water mee omhoog te pompen en één put om het afgekoelde water terug in de aarde te pompen. Een geluidwerende wand van gestapelde containers sluit de boorlocatie af. De boringen vinden grotendeels volcontinu plaats, 24 uur per dag en zeven dagen in de week. De boringen vallen onder de zeer strenge geluid- en veiligheidseisen van de Mijnbouwwet.

Boorlocatie

De boorlocatie bevindt zich aan de Leyweg in Den Haag, naast de ingang van huisartsenpost Het Leyendak en het HagaZiekenhuis.

Boorinstallatie

De diepe aardwarmteboring naar ruim 2.000 meter wordt uitgevoerd door de boorinstallatie van Northern Dutch Drilling Company. Deze installatie is zeldzaam en de enige in Europa. Voor de boring in Den Haag heeft deze installatie een vergelijkbare geothermische boring met succes uitgevoerd in Sonderborg in Denemarken.

Aardwarmtecentrale

Medio augustus 2010 is de bouw van de aardwarmtecentrale van start gegaan. De aardwarmtecentrale bevindt zich op de hoek van de Leyweg en de Zuidwoldestraat. In de aardwarmtecentrale bevinden zich de pompen die de aardwarmte via het distributienet naar de woningen pompen en de hulpketel die op koude dagen de additionele warmte levert. Op jaarbasis zal de aardwarmtebron circa 75 procent van de warmte leveren. De bouw van de aardwarmtecentrale is naar verwachting medio 2011 gereed.

Bestaande bouw

Aardwarmte Den Haag gaat nieuwe en bestaande woningen aansluiten. De betrokken woningcorporaties onderzoeken onder welke voorwaarden bestaande bouw kan worden aangesloten. De verduurzaming van de bestaande bouw leidt door de grote warmteafname per woning, tot een nog beter milieueffect. Het totaal aantal woningen van het project blijft circa 4.000. De broncapaciteit is hiervoor de belangrijkste bepalende factor.

Communicatie

Er wordt veel aandacht besteed aan de communicatie met de omgeving, onder meer door regelmatig overleg met de directe omgeving. Omwonenden van het leidingentracé en de bouw- en boorlocaties worden daarnaast via nieuwsbrieven geïnformeerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl