Onze Lieve Vrouwe Gasthuis




Beroerte Adviescentrum nieuwe naam voor Regionaal Expertise Centrum CVA

Amsterdam, woensdag 6 oktober 2010

Het Regionaal Expertisecentrum CVA krijgt vanaf november 2010 een nieuwenaam: Beroerte Adviescentrum. Het Beroerte Adviescentrum - een initiatief vanhet Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en zorgorganisatie OsiraGroep - adviseert enbegeleidt patiënten en hun familieleden in de chronische fase na een beroerte(CVA) of een voorbijgaande beroerte (TIA). Ook kunnen hulpverleners er voorkennis, advies en scholing terecht.

Jaarlijks krijgen ongeveer 41.000 mensen in Nederland een CVA of beroerte. Nietalleen ouderen worden getroffen, steeds vaker komt een beroerte ook bij 40-plussersvoor. Om de herkenbaarheid te vergroten komt de term beroerte nu terug in denaam van het centrum.

In het eerste jaar na het optreden van een beroerte is er meestal wel een vorm vannazorg georganiseerd vanuit het ziekenhuis. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat nadeze periode toch problemen ontstaan in de thuissituatie. Vaak zijn patiënten danniet meer `in beeld' bij de zorgverleners. Het is voor patiënten en mantelzorgers dan moeilijk om het juiste hulpaanbod te vinden, terwijl dat wel voldoende aanwezig is in Amsterdam en omstreken. Bij het Beroerte Adviescentrum weten ze precies bij wie je terecht kan. CVA-verpleegkundige José Kramer: "Eenmaal thuis worden CVA getroffenen vaak met de harde realiteit geconfronteerd. Een beroerte kan heelingrijpend zijn in het dagelijks leven. Wij bieden de patiënt én zijn naasten persoonlijk advies en praktische ondersteuning en beantwoorden de meest uiteenlopende vragen. We werken samen met veel zorginstanties en met alle zorgketens in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.beroerteadviescentrum.nl Ook kunnen hulpverleners er voor kennis, advies en scholing terecht."